Művészetről kamaszoknak

2020.10.01. 16:00

Különleges, interaktív kiállítást nyitottak meg Balatonfüreden

Láthatatlan jelenlét, bevezetés a kortárs művészetbe kamaszoknak, de nem csak nekik címmel rendhagyó, interaktív kiállítást nyitottak meg Balatonfüreden, a Vaszary Galériában, amit november végéig lehet megnézni. A tárlat kurátora két múzeumpedagógus: György Gabriella, a Ferenczy Múzeumi Centrum, és Nyitrai Orsolya, a Vaszary Galéria képviseletében. Különlegesség, hogy a nézők elhelyezhetik véleményüket, gondolataikat.

Kovács Erika

Az élet kérdésein lehet elmélkedni a rendhagyó kiállításon, és nemcsak kamaszoknak

Forrás: Vaszary Galéria

Steierlein István, a helyi Radnóti Miklós Általános Iskola igazgatója köszöntőjében felidézte, a láthatatlan jelenlét, a „Bevezetés a kortárs művészetbe kamaszoknak, de nem csak nekik című kiállítás a szentendrei Barcsay Múzeumban lehetett látni két éve, aztán Sepsiszentgyörgyön tavaly, harmadszor pedig Balatonfüreden.

A tárlat főként diákoknak készült, de az őket körülvevő felnőtteknek, nevelőknek, szülőknek is. Azoknak, akiknek fontos a művészet, és annak értelmezése, oktatása.

- Több évtizede gyakorló pedagógusként látom, hogy a tudományágak értelmezése, megértése gyakran a képzőművészeten át könnyebben megérthető, és ebben sokat segíthet a tárlat. A kiállítás műtárgyairól és az oktatás párhuzamairól kiemelte, Sorin Neamtu: Akció gördülő szófával című munkáját, ami bemutatja, hogy a mozgás koordinálása olykor nehézségekbe ütközik, ahogy az, a testnevelésben, vagy a fizikában is előfordul. Szirtes János video munkájában az etikai, erkölcsi kérdések jelennek meg, és alkalmat adnak a sértett és a kegyetlenkedő közötti, lelki sérüléséről való elmélkedésre, diskurzusra. A Kis Varsó című mű révén pedig „kibeszélhetők” a történelmi érzések, eszmék, a természetben való tájékozódás.

Az élet kérdésein lehet elmélkedni a rendhagyó kiállításon, és nemcsak kamaszoknak
Fotó: Vaszary Galéria

- Bravúros, a művészeti korokon és stílusokon átívelő portré-válogatás, mások mellett Ásztai Csaba, Tóth Eszter, Anna Margit, Vajda Lajos, Korniss Dezső, Ország Lili művészek jóvoltából. Az arcképeknél felmerülnek a kérdések, mit takar, mit üzen az arc?

Látható-e az ember valódi arca? E kérdések megválaszolására a tanórákon nem jut idő, érvelt a kiállítás jelentősége mellett az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában