A közönség november 20-ig tekintheti meg a kiállítást

2020.10.30. 16:00

Egyre tágabbra nyitja a látószögét a pápai művész

Az Esterházy-kastély, elsősorban a tavaly újra- avatott kovácsoltvas kapujának motívumai láthatók Bolla Bernadett fotós kiállításán a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Csiszárné Gyarmath Anett könyvtáros, Bolla Bernadett fotográfus és Mezei László városi főépítész a kiállításmegnyitón

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Bolla Bernadett fotográfus, építész Ahol összeér című fotókiállítása nyílt meg múlt csütörtökön a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Csiszárné Gyarmath Anett könyvtáros köszöntőjében elmondta, a kiállító művész napra pontosan egy éve szerezte meg a fotográfus végzettségét. A húsz, az Esterházy-kastélyt – főként tavaly újraavatott kovácsoltvas kapujának motívumait – ábrázoló képet a közelmúltban a megyei könyvtár támogatásával és a városi könyvtár szervezésében mutatták be több környékbeli faluban. A sorozatban az anyagot a pápai közönség is megtekintheti november 20-ig.

A tárlatot megnyitó Mezei László városi főépítész a fotózás történetéről, technikai oldaláról beszélt. A művészt méltatva megjegyezte, képei sokat elárulnak róla, mentalitásáról, jó szeme van, amit folyamatosan fejlődve képes használni. – Ahogy ráfókuszál egy témára, ahogy megtalálja a mélységélesség neki megfelelő játékát, ahogy elhomályosodik a kép széle, nem mindenki tudja így elkészíteni. Megérett rá, hogy már ne csak a közösségi oldalon kapja a lájkokat, hanem végre kiállíthat – fűzte hozzá Mezei László, és ez talán nem véletlenül épp egy híres előd, a magyar származású Robert Capa (eredeti nevén Friedman Endre) fotográfus születésnapján történt.

Bolla Bernadett elmondta, a tárlat témáját a könyvtárral közösen választották ki. A cím az évfordulók mellett utal a pillanat művészetére, hiszen a fényképezés, az exponálás során a múlt a jövővel találkozik. Továbbá őbenne – akárcsak a kastélykerítés rekonstrukciójában – szintén összeér a múlt a jövővel, ezért édesanyját és a modelljeként is szereplő lányát virággal köszöntötte a kiállítás létrejöttéért.

– Régóta fotóztam, és egyszer csak elkezdett komolyabbá válni. De hát a nagy szerelmeknél nem tudjuk, hogy mikortól számít, két-három éve jelent többet. Tavaly tanfolyamon továbbképeztem magam, mert rájöttem, hogy a gépem ismerete, a technikai tudásom nem elég, s egyre jobban hiányzik az elképzeléseim, a nem szokványos nézőpontjaim megmutatásához. Ha kezembe kerülnek korábbi képeim, látom, hogy mit csinálnék másként – osztotta meg a fényképezés iránti szenvedélyéről. Felidézte, egyszer Rómában sikerült elkapnia egy olyan pillanatot, amikor a helyi rendőrök és apácák közül kettőnek összevillan a szeme. Ezen tipikus utcai fotójára a legbüszkébb.

Csiszárné Gyarmath Anett könyvtáros, Bolla Bernadett fotográfus és Mezei László városi főépítész a kiállításmegnyitón Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Én nyomtam meg a gombot, de ajándékba kaptam, hogy észrevehettem azt a pillanatot. Előzetesen nem tudom, hogy mit hozok majd haza egy-egy természetfotózásról, koncertről, esküvőről, de mindig vannak ajándék pillanatok. Kedvencem nincs, hagyom, hogy megtaláljanak a témák – tette hozzá Bolla Bernadett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában