Történet és életmód

2020.10.22. 07:00

Itt élt elődeink világát tárja elénk a pápai avar kori kiállítás

Történeti tablókból, ruházati, fegyverzeti, felszerelési tárgyakból, valamint a gyermekeknek szánt hétpróba játékaiból álló kiállításon ismerhetjük meg a Kárpát-medencében egykor élt avarokat a Hagyományok hegyén.

Laskovics Márió

A fegyvereket, ruhákat, felszereléseket, történeti tablókat és ügyességi játékokat bemutató kiállítás várhatóan november közepéig látható Fotó: Hagyományok Hegye Egyesület

Fotó: MESTERI BALAZS

Avarok nyomában címmel tekinthető meg kiállítás nyitvatartási időben (szerda, szombat, vasárnap) várhatóan november közepéig az öreghegyi Hagyományok Hegye Történelmi, Néprajzi és Természetismereti Központban.

Tóth Kálmán, a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke a Naplónak nyilatkozva elmondta, a tárlat anyaga már korábban rendelkezésre állt részleteiben, például a hegyen felállított jurtában. Az idei rendhagyó évben, a látogatócsoportok elmaradásával, úgy gondolták, az avarok történetét, életmódját, eszközeit egy helyen tárják az érdeklődők elé.

– A kiállításnak három vonulata van. A tablósorozat bemutatja röviden a pusztai népet, mely 568-tól 810-ig a Kárpát-medencében birodalmat alkotott. Másodrészt az avarokhoz kapcsolódó, régészeti leletek alapján rekonstruált tárgyak láthatók. A ruházatban például süvegek, sisakok, kaftánok, láncingek, páncélzat, a fegyverzetben reflexíjak, különféle kézifegyverek, egyebek mellett lándzsa, kelevéz, kopja, többféle típusú kard nyújt átfogó képet a közel háromszáz avar év történetéről. Harmadsorban pedig az egyesület gyermekfoglalkozásain, az avar hétpróba során használt ügyességi játékszerek tekinthetők meg – fejtette ki Tóth Kálmán elnök.

A fegyvereket, ruhákat, felszereléseket, történeti tablókat és ügyességi játékokat bemutató kiállítás várhatóan november közepéig látható Fotó: Hagyományok Hegye Egyesület

Megjegyezte, az egyik tablón láthatók azon fegyverleletek, amelyeket a veszprémi és a székesfehérvári múzeumban sikerült lefotózniuk, s ez alapján fegyverkovácsok készítették el a tárgyi másolatokat. 1964-ben, amikor a hegy még honvédségi terület volt, árokásás közben került elő három avar kori sír, idézte fel. Ezeket később azonosították, illetve további kilencet akkor még látni lehetett a domborzati viszonyok között. Sajnos ma már nem tudni, ezek hova süllyedtek el.

– Mindenesetre azt tudjuk, hogy Pápán sok helyütt van avar kori lelet. Egyesületünk egyebek mellett azt tűzte ki céljául, hogy feleleveníti és megmutatja – a hegy napja is részben erről szól – az avarokat. A kiállítással a látogató betekintést nyer az egyesület tizenkilencedik éve folyó hagyományőrző munkájába is – zárta gondolatait Tóth Kálmán elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában