Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban

2020.10.15. 16:28

Oktatási segédanyagként is kiváló a herendi vadászkiállítás anyaga

Veszprém megye meghatározó szerepet tölt be a hazai vadgazdálkodásában, valamint a vadászati kultúra és a vadászati hagyományok ápolásában. Emellett kiemelkedő vadászati múltja is van. Ez a történelmi és szakmai múlt egységes szerkezetben jelenik meg a vadászkiállításon, ahol bemutatják a magyarországi vadászható vadfajok preparátumait, a különböző vadászati módokat, és a vadászathoz közvetlenül kapcsolódó művészeti alkotásokat is.

Molnár Sándor

20201015 Herend Apicius Kávéház Herend - “Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban” című kiállítás ünnepélyes megnyitój Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A “Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban” című kiállítás ünnepélyes megnyitóját az Apicius Kávéházban tartották október 15-én. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Veszprém Megyei Vadászkamara közös rendezvényén a manufaktúra vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket. Simon Attila elmondta, hogy a Porcelánmanufaktúra fontos feladatának tekinti az értékteremtő, értékmegőrző és átörökítő tevékenységet. Ebből a kulturális misszióból kiindulva, évtizedek óta kiváló kapcsolatot ápolnak a vadászkamarával, amellyel már több közös kiállításuk is volt. A manufaktúrának rengeteg terméke van, de ahhoz, hogy azok frissek és innovatívak legyenek, folyamatos inspirációra van szükség. A természet és a vadászat pedig kimeríthetetlen témát ad a herendi mesterek számára.

Pap Gyula, Simon Attila, Jámbor László és Győrffy Balázs az ünnepélyes szalagátvágoson
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Jámbor László az Országos Magyar Vadászkamara elnöke úgy vélekedett, hogy ez a kiállítás, amely egy profitorientált vállalkozás, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a megyei vadászkamara együttműködésével jött létre, jól példázza, hogy ha különböző területen működő, de bizonyos ponton találkozó szervezetek összefognak, akkor olyan értéket tudnak létrehozni, amely jóval szélesebb körben terjeszti mindkét terület csodálatos voltát. Jámbor László kiemelte még, hogy a kiállítás létrejöttében fontos szerepe volt a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást szervező programirodának, amely felkarolta és finanszírozta azt.

Simon Attila, Jámbor László, Pap Gyula, Győrffy Balázs, Varga László, Puskás Zoltán, Ugron Ákos és Fenyvesi Zoltán a kiállítás megnyitón
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Pap Gyula a vadászkamara megyei elnöke szívügyének tekinti, hogy a fiatalabb generációkat közelebb hozzák a természethez, és bemutassák nekik a vadászok munkáját. Ez a kiállítás olyan ismeretanyagot biztosít a gyerekek számára, amelyből – akár egy környezetismeret óra keretében – megismerhetik például a hazai vadfajokat, a hagyományos vadászati módokat, a megyéhez kötődő híres vadászokat, és láthatnak megyei rekord trófeákat is.

A “Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban” című kiállítás 2020 október 15-től, 2021 február 19-ig tekinthető meg a herendi Viktória Márkabolt Galériáján. A látványos tárlat anyagát a későbbiekben szeretnék vándorkiállítás formájában a megye és az ország több pontján is bemutatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában