Csak építeni érdemes

2020.10.05. 07:00

Paál Józsefről nevezték el a szigligeti várgalériát a mérnök 80. születésnapján

Paál József műemlékvédelmi szakmérnök maga leplezte le a saját emléktábláját, amely tanúsítja, hogy róla nevezték el a várgalériát.

Tóth B. Zsuzsa

Paál József építészmérnök számára meglepetés volt a névadás, ő maga leplezte le az emléktábláját

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az avatás napján éppen 80. születésnapját ünneplő építészmérnök érdemeit Balassa Balázs polgármester méltatta.

– Meglepetésnek szántuk a névadót, hiszen nagyon hálásak vagyunk Paál Józsefnek, aki nagyon sok mindent tett már a faluért. Például három évtizeden át dolgozott azon, hogy felépüljön a vár, de ő tervezte az óvárban a kilátót, a csonka torony felújítása szintén az ő érdeme, és galéria ugyancsak a nevéhez kötődik, az ő ötlete volt, és folyamatosan szépíti, bővíti. De még sok feladatot tudunk adni neki, aki csodákat hozott létre Szigligeten. Nagyon köszönjük a település és minden várlátogató nevében, hogy önzetlenül, saját pénzét, energiáját feláldozva kezdte el a vár felújítását. A műemlék a térség legnagyobb turisztikai célpontja. Szívem szerint a várat neveztem volna el róla, ahol idén három hónap alatt több mint 150 ezer látogató volt, az egész településnek bevételt generált – mondta nevetve a polgármester. Hozzátette, hogy milyen jó érzés valakiről még életében elnevezni valamit, aminek tud örülni ő is.

Paál József építészmérnök számára meglepetés volt a névadás, ő maga leplezte le az emléktábláját Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Podmaniczky-díjas névadó meghatottan köszönte meg az ünnepséget, és úgy fogalmazott, hogy építeni mindig érdemes, de rombolni csak akkor, ha rögtön építünk is a helyére.

– Nem egyedüli az érdem, minden esetben a szigligetiekkel együtt tudtam elvégezni a munkát, köszönöm nekik a segítséget. Nagyon meglep az ünnepség, a tiszteletadás, de mindannyiunknak szól. Harminc évvel ezelőtt úgy éreztem, hogy komoly rendszerváltás lesz, és szabad tenni a közösségért hivatalosan, öntevékenyen. Gondoltam, a szigligeti vár lenne a munka kezdésre a legalkalmasabb. Méltatlanul elhanyagoltnak éreztem a várat, és a közelben volt a házunk, ez megkönnyítette a munkát. Örömmel dolgoztam, hiszen építeni csodálatos dolog, viszont bontani csak akkor szabad, ha rögtön építünk is – mondta Paál József, hangsúlyozva, hogy a múltunkból tanulva tudunk előrelépni. Meg kell becsülni elődeink munkáját, akik a hátteret adták. A vírushelyzet elmúltával sok mindent tehet még Szigligeten, de más váraknál is.

Az ünnepség a Gyulaffy bandérium díszlövésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában