Nemzeti és helyi értékek

2020.10.14. 11:30

Visszafogott, családias hangulatú szüreti mulatság Akaliban

Alapvetőek az ember életében a hagyományok, illetve a nemzeti, valamint a helybeli értékek ápolása, őrzése, amire kitűnő alkalmat adhat egy szüreti rendezvény is, így vélekedett Koncz Imre, Balatonakali polgármestere az elmúlt hétvégén, a háromnapos esemény megnyitóján, amit az Agrár- minisztérium és Veszprém Megyei Önkormányzat támogatott.

Kovács Erika

Szalai Zsolt tangóharmonikás kísérte az Akali Asszonykórus által előadott dalokat

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Visszafogottan, a hagyományos felvonulás nélkül szervezték meg idén a szüreti mulatságot Balatonakaliban, ahol a járványhelyzet miatt kiemelten figyeltek az egészségbiztonságra.

Ihász Csilla rendezvényszervező elmondta, idén a járványhelyzetre való tekintettel változtattak a megszokott programsorozaton, és a nagy tömegeket vonzó események helyett előtérbe helyezték azt, hogy minél többet bemutassanak a hungarikumok, a nemzeti és a helybeli értékek közül a látogatóknak.

Értékeiket a különféle helyszíneken szépen elrendezett szőlőfürtök, felállított prések mellé helyezték, hogy így is őrizzék a szüret hangulatát. Helybeli büszkeségeik közül ezúttal is kiemelt szerepet kapott a mandula, amit jó szívvel kínáltak a vendégeknek, és aminek Balatonakaliban nagy hagyománya van.

Koncz Imre polgármester büszkén beszélt az önkormányzati mandulaültetvényekről, 2015-ben másfél hektáron a nemzeti fajtajegyzékből, illetve a magyar fajtákból 446 fát ültettek, majd három év múlva újabb 70 fát. Ezt az ültetvényt a korábbi területről való szemzőhajtásokkal alakították ki régi akali fajtákból és zánkai mandulából. Tavasszal mintegy 300 darab olasz és spanyol fajtát ültettek el.

Szalai Zsolt tangóharmonikás kísérte az Akali Asszonykórus által előadott dalokat
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A polgármester kiemelte, a faluban nagyon figyelnek arra, hogy helyi és környékbeli gazdák terményeit, termékeit vásárolják. Ezúttal is kínálták az akalikum névre keresztelt, speciális eljárással készült vizet, amit régóta készít egyik falubelijük. Ügyeltek arra is, hogy helyi és környékbeli borokat hozzanak el a rendezvényre, amelyen régi magyar népdalokat idézett fel az Akali Asszonykórus Rábaközi Rita zeneterapeuta vezetésével és Szalai Zsolt tangóharmonikás kíséretével, aztán sokan csatlakoztak Vastag Richárd néptáncbemutatójához. Focicsapatuknak sokan szurkoltak a Monostorapáti elleni meccsen, és a solymászbemutató is nagy sikert aratott.

Az Akali Asszonykórus régi magyar népdalokat énekelt
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az akali szüreten a helyi értékek jegyében adtak elő régi balatoni dalokat, és sokan nótázva sétáltak végig a településen. Nagy sikert aratott Szeredy Krisztina, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett énekművész és Szeles József, a Veszprémi Petőfi Színház színművészének operettműsora és Kalló Zoltán prímás, Prima-díjas előadóművész és zenekara klasszikus nótaestje.

A szüreti hangulatot tovább fokozta a Hagyomány és Lovas Kultúra Alapítvány rendkívül látványos bemutatója, mindezeket ugyancsak az nemzeti és helyi értékek jegyében mutatták be a szüreti mulatságon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában