A hagyományőrzés szolgálatában

2020.11.12. 11:00

Pápai katonai nemzeti értékek a megyei értéktárban

Horváth Ferenc idén három helyi katonai alakulatról terjesztett be sikeresen dokumentációval ellátott javaslatot a települési értéktárba, melyeket aztán a megyei értéktárba is felvettek.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Horváth Ferenc nyugállományú százados, katonai hagyományőrző, a Honvéd Bajtársi Klub és a Pápai Huszár Egyesület tagja. A júniusban megjelent, szeptemberben bemutatott, Ők is a hazát szolgálták – A második világháborút megjárt pápai katonák történetei című könyvének kutatómunkája hozományaként három katonai vonatkozású javaslatot nyújtott be sikeresen idén a Pápai Települési Értéktárba – ahova ez évben kilenc ajánlás érkezett, és 2014 óta immár több mint ötven helyi értéket tartalmaz.

Elsőként, mivel a háttéranyag már rendelkezésére állt, a Magyar Királyi „Vitéz Bertalan Árpád” I. Honvéd Ejtőernyős Zászlóalj később Ezred dokumentációját készítette el és adta be januárban. Ehhez Petrik Iván és Reszegi Zsolt levéltárosok írtak ajánlást. Majd a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred következett, melyhez forrásanyagokat a városi könyvtárban talált, ajánlást Bolla Kálmán, a Pápai Huszár Egyesület elnöke adott. Harmadikként a 47. Pápa Harcászati Repülőezred anyagához egy korábbi munkatársa szakdolgozata, valamint levéltári dokumentumok biztosítottak forrást, ajánlást Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagy írt.

Horváth Ferenc nyugállományú százados, katonai hagyományőrző kutatásai legfőbb színhelyén, a pápai városi könyvtárban Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Mindhárom alakulat közel áll hozzám. Az ejtőernyősök azért, mert őket kutattam az elmúlt két évben a könyvemhez, a huszárezrednek hagyományőrzője vagyok, a repülőezrednél pedig a főiskola után, ahol repülőgép üzembentartó mérnöki végzettséget szereztem, 1990-től 2001-ig technikusként dolgoztam. Pápán születtem, édesapám is a repülőtéren dolgozott, polgári alkalmazottként. Az értéktári dolgokra év elején egy tévériportban figyeltem fel. Utánanéztem, és meglepetésemre a helyi értéktárban még nem szerepeltek ezek a katonai alakulatok, így hát kidolgoztam a javaslatokat. Büszke vagyok rá, hogy nekem jutott eszembe a felterjesztés – idézte fel Horváth Ferenc.

Az általa benyújtott nemzeti értékeket a közelmúltban felvették a Veszprém Megyei Értéktárba is, a kulturális örökség szakterületi kategóriába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában