Több önálló és csoportos tárlata is volt

2020.12.30. 11:00

A Csókolom zenekar dalszerzője kapta a Cholnoky-díjat

Ujj Zsuzsanna vehette át idén a Cholnoky-díjat. A rangos elismerést a járványhelyzet miatt szűk körben adták át a közelmúltban.

Marton Attila

Ujj Zsuzsanna

Forrás: Veszprém önkormányzata

Veszprém kulturális életében végzett példaértékű munkája, valamint kimagasló művészeti tevékenysége elismeréseként idén Ujj Zsuzsanna fotós, dalszerző kapta az elismerést, amelynek odaítéléséről a közgyűlés döntött.

A veszprémi születésű művész – aki az általános iskolát a megyeszékhelyen végezte, majd Budapestre költözött, és mintegy negyven év után tért vissza szülővárosába – méltatásában azt írták, az 1980-as évek elején kifejlődő zenei és képzőművészeti újhullám kései alakja, aki a képzőművészet, az alternatív rock és a költészet közös megjelenítésére vállalkozik. A többműfajúság, az összművészeti érdeklődés indulásától fogva jellemzi őt. 1987-ben a Liget Galériában jelentkezett pályanyitó kiadványával, fotókiállításával és koncertjével. 1991-ben Második kiállítás címen installációt mutatott be, összesen hét önálló tárlatot hozott létre.

Számos csoportos kiállításon vett részt, többek között Berlinben, Varsóban, Bécsben, továbbá 2012-ben Londonban, a Tate Modernben.

Ez utóbbin való részvételével és a Mission Art Galériában megrendezett 2012. évi reprezentatív kiállításával megkerülhetetlen alkotóvá vált. Verses kiadványaival, fotókiállításaival, folyóiratközlésével, hangfelvételeivel, filmjeivel, színházi programjaival, katalógusaival a korszak ikonikus alakja, annak ellenére, hogy 1991-től kizárólag zenével foglalkozik. Énekesként, dalszerzőként, előadóművészként a Csókolom zenekarral és 2010 óta Darvas Kristóffal is dolgozik.

Ujj Zsuzsanna Fotó: Veszprém önkormányzata

Ujj Zsuzsanna minden szempontból antisztár: bár fotósként hamar elismert női művésszé emelkedett, az ismertségnél többre értékelte saját életét, a fellépéseken a mai napig félszeg. Ars poeticája szerint számára legfontosabb az életben a szeretet és a szerelem. Úgy véli, a szerelemben és a művészetben minden elképzelhető, még az is, ami nem.

A Cholnoky-díjat hagyományosan októberben adják át a Dubniczay-palotában, ám idén a koronavírus-járvány miatt ezt az ünnepséget nem tarthatták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában