Ünnepi gondolatok

2020.12.25. 09:00

Kilián László szerint karácsonykor a lelkünket is fel kell díszíteni

A Veszprémi Művészetek Háza igazgatóhelyettese és a helyi irodalom egyik legegyedibb hangú alakja osztotta meg velünk karácsonyi gondolatait.

Varga Richárd, veol.hu

Fotó: Varga Richárd/veol.hu

– A hagyomány nagyon fontos számomra. Az advent hagyománya és a karácsonyé is. Az adventi koszorú a legfőbb kiindulási pont, mindig ott van a konyhaasztalon. Vasárnaponként meggyújtjuk a gyertyát – mondta az író.

Hozzátette, hogy az ünnepekre való rákészülés, az elcsendesedés nagyon fontos a lélek számára.

– Érdekes, hogy karácsonyt egyfajta örökkévalóságként éli meg az európai hagyomány. Mintha mindig is lett volna ez az ünnep. Pedig ha kicsit utánajárunk, hamar kiderül, hogy a karácsony a fiatalabbnak mondható keresztény ünnepek közé tartozik. Tulajdonképpen a reneszánsz alatt lett központi szerepe, hiszen egészen addig a húsvét volt az első számú ünnep – kezdte a kultúrtörténeti ismertetést Kilián László.

Az elcsendesedés nagyon fontos a lélek számára Fotó: Varga Richárd/veol.hu

Megosztotta velünk, hogy az advent megtartása és az adventi koszorú mint szimbolikus tárgy is csak a 19. századtól vált szokássá, csakúgy mint a karácsonyfa.

– Arról rendszeresen elfeledkezünk, hogy az advent nemcsak azt jelenti, hogy várjuk a karácsonyt, a megváltó megszületését, hanem az advent egyúttal a Jézus második eljövetelére való várakozást is jelenti. Tehát egyszerre vonatkozik a múltra és a jövőre is – folytatta az író.

Elmondta azt is, hogy az utóbbi időben sokat gondolkodott a négy gyertya jelentésén.

– Adventkor és karácsonykor más viszonyba kerül az ember az idővel. A négy gyertya egyes megközelítések szerint a Jézus születése előtti négyezer évet szimbolizálja. Ádámot, Mózest és Dávidot jeleníti meg az első három gyertya, a negyedik pedig Máriát vagy Keresztelő Jánost. Aztán az apokalipszis alakjait, a négy evangélistát is szokták emlegetni az adventi koszorúval kapcsolatban. És persze ott van a legismertebb elgondolás is, mely szerint a hit, a remény, a szeretet és az öröm lángjai lobbannak fel az adventi vasárnapokon.

Adventkor és karácsonykor más viszonyba kerül az ember az idővel Fotó: Varga Richárd/veol.hu

Kilián László több művében is foglalkozott a karácsony témájával, hiszen már a 2003-ban megjelent Igenkönyv és a 2014-es Zibnayimut megtestesülései is tartalmaz az ünnepekre reflektáló szövegrészeket.

– Külön érdekesség az idei ünnepekkel kapcsolatban, hogy éppen olyan együttállásban van a Jupiter és a Szaturnusz, vagyis a királyi, uralkodó bolygó és az idő bolygója, amilyenben több mint kétezer évvel ezelőtt, a Napkeleti Bölcsek érkezésekor volt – folytatta fejtegetését az író, majd zárásként egy jó tanácsot fogalmazott meg:

– A karácsonyra készülni kell. Akkor tudja az ember igazán, a maga teljességében megélni az ünnepet, ha felkészíti a lelkét. Valójában az ajándékozás is erről szólna: azt is készíteni kellene, nem pedig megvásárolni. Felkészíted a lelked és elkészíted az ajándékot: így lenne igazán szép az ünnep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában