titkos szavazás

2020.12.16. 11:00

O. Horváth Sárit díjazta a Színházi Dramaturgok Céhe

A veszprémi O. Horváth Sári három egymást követő évben, egymás után háromszor nyerte el a Színházi Dramaturgok Céhének elismerését.

Balla Emőke

O. Horváth Sári Veszprémben járt középiskolába és egyetemre

Fotó: Archív

A Színházi Dramaturgok Céhe a napokban adta át a Vilmos-díjat, jutalmazta Az évad legjobb drámáját, a Kortárs magyar drámát. Az átadóünnepséget minden évben ősszel, a szeptember 21-i Magyar dráma napján tartják, a pandémiás helyzet miatt idén a hagyományos együttlét csupán virtuálisan volt lehetséges, így a díjátadót online formában szervezték.

A Dramaturgok Céhe minden évben az előző évad drámaterméséből, a nyomtatásban, elektronikus formában megjelent és/vagy színházakban bemutatott kortárs művek közül választja ki az évad drámáját. Az előolvasási vita során kiválasztott három-hat drámából álló listából kerül ki a díjazott alkotás, a céh tagságának titkos szavazása alapján. Idén Garaczi László Veszteg című drámája lett a legjobb, melyet a szerző az Első Magyar Karantén-Színház és a Litera karanténdráma-pályázatára írt. A kortárs magyar drámairodalom egyik legfontosabb, legizgalmasabb tagja ismét különleges erejű szöveggel jelentkezett, mely költői ihletettséggel, szabadversben mondja el, ismert budapesti helyszíneket bejárva egy egymástól elszakadt pár történetét.

O. Horváth Sári Veszprémben járt középiskolába és egyetemre
Fotó: Archív

Az idei Vilmos-díj különleges eredményt hozott: az elismerés történetében először fordult elő, hogy egy alkotó, O. Horváth Sári, három egymást követő évben, egymás után háromszor nyerte el ezt a jeles kitüntetést.

A Vilmos-díj a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumának évente kiosztott elismerése; a Nyílt Fórum Füzetek kötetben megjelent új magyar drámákról folytatott szakmai viták után választja ki a díjazottat a céh tagsága és a Nyílt Fórumon részt vevő közönség, szintén titkos szavazással. O. Horváth Sári a feltörekvő, fiatal drámaírói nemzedék egyik legtehetségesebb tagja. Veszprémben tanult, a Padányi Katolikus Iskolában, majd a Pannon Egyetemen, Marosvásárhelyen végzett színházrendezőként 2017-ben. 2018-ban kapta az első Vilmos-díjat Lenni vagy nem című művéért, 2019-ben az Életigenért, idén pedig a hit és a vallás kérdéskörével foglalkozó Hiszitek, mit nem bizonyult a legjobbnak. A három mű egy trilógiát alkot, a különböző életlehetőségek, az emberi sors alapvető kérdéseit és a személyes szabadság mibenlétét boncolgatja.

A szerzőről Telihay Péter mondott laudációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában