elsöprő sikert arattak

2021.02.23. 16:00

Nemzetközi fődíjat kapott az ütőstrió, amelyben füredi zenész is muzsikál

Elsöprő sikert aratott két nemzetközi online komolyzenei versenyen a TanBorEn ütőstrió, illetve tagjai: a balatonfüredi Madaras Zoltán, a kazincbarcikai Kerek Csombor és a kecskeméti Tóth Levente.

Kovács Erika

Madaras Zoltán (balról), Tóth Levente és Kerek Csombor, a TanBorEn ütőstrió elsöprő sikert aratott két nemzetközi online komolyzenei versenyen

Fotó: Molnár Mónika

A balatonfüredi Madaras Zoltán azt mondta, hiánypótlást jelent nekik az online verseny, illetve muzsikálás, amelyre a járvány miatt nincs máshogyan lehetőségük. Ezért jelentkeztek a két rangos nemzetközi megmérettetésre, a győzelmeknek pedig nagyon örülnek az ütőstrió tagjai.

Madaras Zoltán felidézte, a Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyt öt korcsoportban és nyolc kategóriában hirdették meg tavaly novemberben. A TanBorEn trió a kamarazene kategória legidősebb korcsoportjában indult, ahol a magyarokon kívül versenybe szálltak olasz, lengyel, osztrák, orosz és japán kamaramuzsikusok is. A tizenhat formáció közül a TanBorEn triónak ítélte a nemzetközi zsűri az első helyet, és adott korcsoportban elnyerték a legmagasabb pontszámot is. A trió tagjai a decemberi eredményhirdetéskor névre szóló oklevelet is kaptak.

Az említett mellett meghirdettek egy másik nemzetközi versenyt is: a Nemzetközi Moszkvai Zenei Versenyen ((International Moscow Music Competition) kamarazene kategóriában a több mint húsz benevezett közül a már említett trió végzett az első helyen. Ezen a megmérettetésen 250 euró fődíjat is kihirdettek, melyet a hat kategóriában induló, közel száz versenyző közül csak egy résztvevő kaphatott meg, amit szintén ők nyertek el. Így nemcsak a saját kategóriájukban lettek elsők, hanem az orosz nemzetközi verseny abszolút győztesei címet is elnyerték, az azzal járó oklevéllel együtt.

A fiatal előadóművészek, akik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának mesterképzésén, dr. habil. Szabó István és Szalai Tamás tanárok keze alatt tanultak, az új helyzetben kiaknázták az online tér adta megmérettetés lehetőségeit is, így beneveztek a két nemzetközi versenyre. A pandémiára való tekintettel a versenykiírás rendkívüli formában és szigorú követelményekkel történt. Az elkészített videók a legismertebb videómegosztó platformra csak úgy kerülhettek fel, ha azokon az arc, a kéz és a hangszer jól látszott, a zenei játékot egy rögzített kameraállásból, vágatlanul vették fel. A nemzetközi zsűri tagjai egymástól függetlenül értékelték a produkciókat, majd az így adott pontszámokat összesítve hirdettek eredményt kategóriák és korcsoportok szerint. A mezőnyben az uniós és unión kívüli országok mellett Kína, Oroszország, Japán és Hongkong is képviseltette magát.

Madaras Zoltán (balról), Tóth Levente és Kerek Csombor, a TanBorEn ütőstrió elsöprő sikert aratott két nemzetközi online komolyzenei versenyen Fotó: Molnár Mónika

A triót két éve ismerhette meg a nagyközönség, amikor abszolút győztes lett a Kamara Virtuózok televíziós komolyzenei tehetségkutató versenyen, 2019-ben. Batta András, a versenyt életre keltő Kis Virtuózok Alapítvány kuratóriumi elnöke akkor így fogalmazott róluk: „középpontban az együtt muzsikálás élménye és követendő példája áll. A TanBorEn ütőstrió jogosan vitte el a pálmát”. Az elnök kérésére az együttes tagjai, a balatonfüredi Madaras Zoltán, a kazincbarcikai Kerek Csombor és a kecskeméti Tóth Levente a Budapest Music Centerben adták volna első szólóestjüket. Ez a koncert azonban – sok más fellépéssel együtt – a járvány miatt elmaradt, ugyanakkor átütő sikert hoztak az online nemzetközi versenyek.

Ingyenes koncertet adnak a Zeneakadémián

Ingyenes komolyzenei koncertet ad az Amadinda Ütőegyüttes a Percussion Project nevű programjában Budapesten, a Zeneakadémián február 24-én 19 óra 30 perckor. Az előadásba bevonnak fiatal magyar ütőhangszeres hallgatókat, így a TanBorEn Trió három darabban működik közre. A koncertet a Zeneakadémia közösségi oldalán és a legnagyobb videómegosztón élőben lehet megtekinteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában