Kidobott vasból szobrok

2021.03.12. 11:00

Érzelmeket szeretne közvetíteni alkotásaival a fűzfői szobrász

Kovács Péter szobrász munkáin keresztül azokat az átélt emberi érzéseket és pillanatokat szeretné megmutatni, melyeket a legtöbben az életük során szintén megtapasztalnak. Gyerekkora óta érdekelték a művészetek, első munkáit fából, a nagyapja asztalosműhelyében készítette.

Szendi Péter

Kovács Péter az első alkotásait annak idején még nagyapja asztalosműhelyében készítette, nyolcéves korában

Fotó: Szendi Péter

– A Balaton partján nőttem fel, az itt szerzett élmények gyakran megjelennek a munkáimban. Sokat tanultam helyi művészektől, ők a látásmódomra voltak nagy hatással. Tizenöt éve minden esztendőben több szimpóziumon veszek részt, ahol a művésztársakkal együtt töltött idő rengeteg lehetőséget ad a fejlődésre – mondta Péter, miközben körbevezetett a műhelyében, ahol a szobrai készülnek.

Munkáiban szeretné megmutatni az átélt élményeket, a lehető legkevesebb gesztus felhasználásával, minimalistán. Nem célja, hogy minden egyes művét eladja, azt szeretné, ha olyan emberekhez kerülnének a szobrai, akik beléjük szeretnek. Legtöbbször hulladékvasat használ, és boldoggá teszi, hogy új értelmet adhat az anyagnak, legyen az egy lemez, egy szerszám vagy egy gépalkatrész. Úgy gondolja, hogy munkái egyedisége azok egyszerűségében rejlik.

– Az első tárgyat még nagyapám asztalosműhelyében készítettem, talán nyolcéves lehettem. Nagyapám elég sok faszobrot készített, én pedig sokat sertepertéltem körülötte. Fúrtam, faragtam. Később a fa mellett dolgoztam kővel is, de a vas lett a szívem csücske – jegyezte meg Péter, akinek az alkotás olyan, mint a levegő, az élete része.

Kovács Péter az első alkotásait annak idején még nagyapja asztalosműhelyében készítette, nyolcéves korában Fotó: Szendi Péter

Másoknak már felesleges vashulladékot használ fel a munkáiban. Igyekszik újra életet lehelni beléjük, érzelmet, történeteket, humort kifejezni velük. Nem követ trendeket. Próbál az egyszerűség nyelvén minél többet elmondani, gyakran rozsdás, régi vasdarabokkal.

Minden kiállítását nagyon szerette. Itthon és külföldön is volt alkalma több helyen bemutatkozni. Utolsó tárlata egy évvel ezelőtt volt Egerben. Általában a legújabb alkotását szereti a leginkább. Amikor elkészül valami, napokig, hetekig képes nézegetni. Tervei között szerepel, hogy egy kis szoborparkot hozzon létre Balatonfűzfőn. Örömét fejezte ki, hogy ebben az önkormányzat támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában