Mielőbb újra fellépnének

2021.04.13. 18:00

A kemenesszentpéteri Bíborvirág Tánccsoport tagjai a járvány alatt is segítik egymást

Tavaly nyáron még többször felléptek, most is kész a műsoruk, de a járvány miatt nem fogadhatnak el felkéréseket. A Bíborvirág Tánccsoport tagjai mielőbb újra szeretnének próbákat tartani.

Rimányi Zita

Forrás: Bíborvirág Tánccsoport

- Nagyon hiányzik a közvetlen kapcsolat, a találkozások. Tavaly kitartottunk, amíg lehetett, nyáron még több helyre elmentünk fellépni, aztán már nem tartottuk biztonságosnak, a tagok és nézők miatt sem az összejöveteleket. Sok tervezett műsorunk elmaradt. Most is több meghívást kapunk, már jelezték nekünk, amint lehet, várják újra csoportunkat. A műsorunk kész, begyakoroltuk, szívesen mennénk is több helyre, tartanánk próbákat. Egyelőre azonban telefonon beszélünk gyakran egymással, többször, mint korábban. A közös örömtáncra nincs lehetőségünk, de van olyan táncosunk, akik unokájának mutatja, tanítja meg otthon a lépéseket – mondta el Töreki Imre, a kemenesszentpéteri Bíborvirág Tánccsoport művészeti vezetője.

Közösségük összetartása miatt fontos, ezért továbbra is felköszöntik egymást név- és születésnapjaikon. Nemcsak táncos társak ugyanis, barátok is. Együtt izgultak egyik tagjukért, igyekeztek lélekben támogatni, amikor megfertőződött a koronavírussal. Az oltást többen megkapták már közülük is, de azt nem tudni, mikor engedi meg a járványhelyzet, hogy újra együtt legyenek. A több közös nevetést nagyon várják. A falu táncos, énekes hagyományai ugyan elvesztek, nem őrizték meg azokat az utókornak. Mégis van néptánccsoport a településen. Hölgyek a tagjai, vidám közösséget alkotnak.

A kemenesszentpéteri táncosok egy korábbi fellépésük előtt, viseletükben Fotó: Bíborvirág Tánccsoport

Nevüket a Rába jobb partján, a kavicshordalékon régebben is megtermő, gyönyörű színű, az átlaluk bíborvirágnak nevezett pillangósvirágú takarmánynövényről kapták. Már akár egyórás műsort is tudnak adni. Megtanultak karikázókat, szanyi, szatmári, kalocsai táncokat, elsajátítottak több, a hatvanas években divatos koreográfiát. Tágabb szülőföldjük, hazájuk tradícióit ápolják ezzel. Kiemeli ez őket a hétköznapi gondokból, jól érezhetik együtt magukat. A helyiek pedig értékelik, hogy mindig szívvel-lélekkel adják elő műsorukat, szabadidejükben képviselik a falut, viszik el távolra is jó hírét. Ha a koronavírus engedi, újra ezt teszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában