megmozdul a város

2021.04.29. 11:30

„A tánc fizikai szükségletünkké vált” – A Tánc Világnapját ünnepeljük

A Tánc Világnapját április 29-én ünneplik. Ezen a napon az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt minden évben a világ mindenféle táncát megünneplik. Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára időzítették.

Horváth Virág, Rimányi Zita

Turós-Máté Kinga és a Kék Madár Táncműhely

Forrás: Archív

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Többek között Veszprém is minden évben megmozdul ezen a világünnepen. A megyeszékhely az UNESCO döntése alapján 2019 óta a zene városa, de éppoly fontos Veszprém számára a tánc is, beszéljünk akár kicsikről, nagyokról, profikról vagy amatőrökről. A tánc szeretetéről és a világnap fontosságáról kérdeztünk megyei táncművészeket.

Turós-Máté Kinga, a Kék Madár Táncműhely művészeti vezetőjének minden mozdulatából, gesztusából és mimikájából a táncművészet sugárzik, nemcsak a színpadon és az oktatás alatt: úgy éli az életét, hogy a harmónia teljessé tegye őt a tánc mellett a mindennapokban is. A táncművész a pandémia időszakát egyre nehezebben éli meg, de a tánc szeretete egy pillanatig sem hagyta őt el. – A pandémia sok táncos közösséget zilált szét. Csak azok a művészek maradtak meg a tánc mellett, akik nagyon elhivatottak. Habár színpadra már egy ideje nem állhattunk, mégis kitartunk, hiszen a tánc fizikai szükségletünkké vált, szükségünk van arra a lelki töltésre, amelyet ez a művészeti forma ad nekünk – mondta el Turós-Máté Kinga.

Osváth Örs és családja
Fotó: Családi

A táncművész nagyon tragikusan éli meg, hogy nem léphet színpadra. Elmondta, egy táncos életében egy év nagyon hosszú idő, pótolhatatlan ez a kiesés. – Mi sem leszünk már fiatalabbak, a test, ha nem foglalkoznak vele, nem edzenek, megváltozik és ezzel együtt változik a mozgási képessége is. Mivel én nem csak táncos vagyok, de tanár is, nekem kutya kötelességem minden nap odaállni, és megtartani az órákat, így én is gyakorlok a diákjaimmal együtt, így edzésben maradok. Naponta három-négy balett órát is megtartok, ami bár megerőltető, legalább karban tartom magam – ezért nagyon szerencsésnek tartom magam, és hálás vagyok az égieknek – tette hozzá.

Turós-Máté Kinga azt tervezi, hogy a világnap alkalmából lehetőséget teremt arra, hogy ha online is, de táncművész társaival közösen megünnepeljék ezt a napot. – A táncos lét levetkőzhetetlen, minden napomat áthatja, nem is tudok másképp gondolkodni. Mindenben a táncot látom, még akkor is, amikor a kertet gondozom. Most én is lelki hullámvölgyben érzem magam, de nagyon bízom benne, hogy hamarosan véget ér a pandémia, és újra dolgozhatunk, táncolhatunk és színpadra is állhatunk.

Mit jelent nekik a tánc? – kérdeztük a Litéri Zöldág Néptáncegyüttes tagjaitól is, annak apropóján, hogy április 29-e a tánc világnapja. Csoportjukba családok több generáció járnak együtt, egészen kicsi gyerekektől az idősekig. Felnőttek, szülők adják át fiaiknak, lányaiknak a tánctudást, a néphagyományok szeretetét. Vannak olyanok, akik táncházban ismerkedtek meg, aztán egymásba szerettek, összeházasodtak.

„Nem a néptánc a teljes életem, de hozzátartozik az életem teljességéhez” – állítja Somogyi István, a Zöldág alapító tagja, aki feleségével a Szárazág táncosa, unokái a kicsik csoportjába járnak. “Táncos szív és táncos lélek. Néptáncos leszek, amíg élek” – szögezte le Glöckl Lenke, a Zöldág gyermekcsoport tagja. „Nekünk a tánc jelen van a családban, a munkában, a barátságban, a szabadidőben. Mindez immár csaknem negyven éve a Zöldág kultuszában” – mondta el Nagy Zsuzsa, aki testvérei gyermekként szintén a Zöldágban kezdte megismerni az alaplépéseket. Mára már néptáncoktató és saját vezetésű együttese is van. Kisfia, Levente szintén zöldágas gyermek.

Turós-Máté Kinga és a Kék Madár Táncműhely
Fotó: Archív

Baka Levente szavai is szépek, táncos pályára készül. „Miért szeretek zöldágasnak lenni? Egy jó, családias, összetartó közösség. A jó táncpedagógusok végett, akiknek én magam is sokat köszönhetek. Miért szeretem a táncot? Igazán ott találom meg önmagamat, mert tánc közben felhőtlen az élet. Ha esik, ha fúj, táncolni mindig jó!” Baka Kerubinát is felvidítja, boldoggá teszi a néptánc.

„A néptánc számomra egy fantasztikus életérzés, mely felszabadítja rejtett energiáimat. Egy-egy fizikailag és szellemileg is fárasztó nap után sokszor úgy érzem, már senkire és semmire nincs erőm. Este beesek a próbára, megszólal a népzene és teljesen magával ragad. Az ütemre beindulnak a lábaim, majd az egész testem felveszi a ritmust. Ott kitáncolom és kiénekelem magamból örömömet, bánatomat... és közben – amire egész nap nem volt időm – fogom életem párjának kezét, morgolódok vele, ha rosszul lép, de boldog vagyok, hogy együtt táncolhatok vele. A népviseletet felöltve pedig kicsit visszautazok az időben, testem, lelkem megpihen” – sorolta Csikósné Marcsi. Osváth Örs szerint a néptánc felszabadít, boldoggá tesz, egymásra hangol, szerelmet gyújt és táplál, bánatot enyhít, hidat épít a generációk között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában