körbenéztünk a könyvtárban

2021.04.13. 15:00

Jelentős mértékben nőtt az olvasási kedv a pandémia időszakában

Az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások hatására átalakultak az olvasási szokások, egyre többen töltik szabadidejüket ezzel a tevékenységgel a felmérések szerint.

Nánai Fruzsina Emma

Baranyai Tamás december elsejétől kezdheti meg ötéves megbízatását

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A lezárások miatt csökkent kikapcsolódási lehetőségeket ez a tevékenység nem csak kárpótolja, hanem rengeteg pozitív hatással is bír. Az olvasás csökkenti a stresszt, fejleszti a memóriát, a kreativitást, és stimulál mentálisan, így nem csoda, hogy nagy népszerűségre tett szert. Az online könyvrendelési opciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen nyissanak felé.

Amíg lehetőség volt rá, a könyvtárakat is sokan látogatták. Erről az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója mesélt – Az, hogy van igény, egyértelmű. Az utolsó napon, amikor már lehetett tudni, hogy jönnek a szigorítások, több mint százan jöttek, hogy a könyvigényeiket kielégítsék. Ebből látszik, hogy van igény az olvasásra a mai napig is. Az igazság az, hogy akik eddig is jöttek, hogy olvasnának, vagy olvasnak, ezentúl is sokat olvasnak, most pedig még többet a pandémia időszakában. – mondta el Dr. Baranyai Tamás.

Egy felmérésből kiderült az is, melyik műfajok iránt érdeklődnek a legtöbben, ezek a krimi és a thriller. Ez valószínűsíthetőleg azért van, mert ezekben a történetekben igazán el tudnak mélyülni az olvasók, illetve a felmerülő akadályok és problémák megoldása központi témák, ami ebben a helyzetben segít és reményt ad.

Habár a járvány miatti megváltozott helyzet megannyi nehézséget hoz magával, ez a hatása kifejezetten pozitív. Bebizonyosodott, hogy az olvasás a modern, felgyorsult világunkban is ugyanolyan fontos szerepet tölt be a hétköznapokban, mint régen – hacsak nem vált fontosabbá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában