Elindultak az emberek „kapolcsozni”

2021.07.23. 16:12

Emelkedett, ünnepi hangulatban vette kezdetét a 30. Művészetek Völgye

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye idén ünnepli harmincadik jubileumát. Az ünnepi alkalomból emelkedett, meghitt megnyitót tartottak a Fő téren pénteken délután.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója elmondta, a harmincadik, jubileumi fesztiválra már két éve készülnek, és idén szinte egyedüli nyári fesztiválként meg is tudják tartani. – Nagyon nehéz év volt egy a családoknak, a művészeknek és fesztiválszervezőknek is, úgyhogy ez a harmincadik alkalom nem csak egy fesztivál, de a kultúra ünnepe és egyben a családok és az emberek kapcsolódásának, újratalálkozásának is az ünnepe – tette hozzá a fesztivál igazgatója.

Navracsics Tibor a megnyitón köszöntötte a Művészetek Völgye művészeit, szervezőit és résztvevőit Fotó: Pesthy Márton/Napló

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kormánybiztosa elmondta, az Európa Kulturális Fővárosa projektben nemcsak a megyeszékhely, de a környező falvak is dolgoznak, fejlődnek és értéket adnak hozzá a program vállalásaihoz. – Az, hogy egy fesztivál milyen erő tud lenni, milyen gravitációval tud rendelkezni a közösségek számára, az érdeklődők számára, azt a Művészetek Völgye története nagyon szépen tudja illusztrálni. Mi arra teszünk kísérletet, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címet felhasználva az egész térség megerősítse az itt élő közösségeket, és egyben építsen egy új közösséget. Az Európa Kulturális Fővárosa program ezekre a fesztiválokra, mint a Művészetek Völgye építve próbál felépíteni egy olyan jövőképet, ami egyben gazdasági modellt is kínál a térségben élők számára.

 

Az ide látogató turisták, a gasztronómia, és az erre épülő gazdasági tevékenységek mind-mind a kultúra megtermékenyítő hatását szimbolizálják. Jól mutatják azt, hogy a kultúra nem csak szabadidős tevékenység, hiszen a kultúra munkahelyeket képes teremteni, családokat, vállalkozásokat képes eltartani, a régiónak arcélt és identitást ad, az itt élő közösségeknek pedig tartást és erőt – tette hozzá Navracsics Tibor.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Márta István, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Művészetek Völgyének kitalálója nagy szeretettel beszélt a Művészetek Völgye fesztivál előtti időszakról, a kezdetekről és nehézségekről. Kiderült, minden korszakban más-más névvel illették az itt összegyűlő közösséget, de ahogy anno, úgy most is a kultúra szeretete és tisztelete áll a középpontban.

Márvány Péter, Kapolcs polgármestere, Mohos József Taliándörögd polgármestere és Győriványi Dániel Vigántpetend polgármestere is felszólalt a megnyitón, mindannyian nagyon örülnek, hogy a Művészetek Völgye továbbra is tart és kitart a nehéz időszakban is.

A megnyitón megszólaltak még a fesztivál partnerei részéről Schneller Domonkos a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, Mihály Erzsébet a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója, Mátrai Gábor a Kőbányai Önkormányzat Közművelődi Bizottságának elnöke és Ráduly György a Nemzeti Filmintézet filmarchívum igazgatója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában