Olvasólámpa

2021.07.02. 11:30

Író, költő, rapper, slammer: Kemény Zsófi mindenhez ért (videó)

Kemény István József Attila-díjas író, költő lánya látogatott el a megyeszékhelyre a Művészetek Háza rendezvénysorozatára. Kemény Zsófi még csak 27 éves, de már kilépett apja árnyékából, elismert költő, író, forgatókönyvíró, slammer és rapper (Sophie Hard) is.

Horváth Virág

20210629 Veszprém Dubniczay Palota. Olvasólámpa mai vendége Kemény Zsófi író, költő, slammer beszélget Kilián Lászlóval. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Első könyve Én még sosem címmel jelent meg 2015-ben, amely egy többszörös háromszögtörténet két fiúról és egy lányról. Tizenhét évesek, de az érzelmek, amelyek egymáshoz fűzik őket, bonyolultak, es saját maguk számára is nehezen kibogozhatók. Miközben egy szilveszteri bulitól márciusig mindhárman próbálják önmagukat megtalálni, kilépnek a gimnázium világából, és belevetik magukat Budapest éjszakai életébe. De egyikük sem tudja igazán élvezni, mert mindnyájukat nyomasztja valami: az egyiket a felelősség, a másikat a gyötrő szerelem, a harmadikat a teljes egzisztenciális összeomlás lehetősége.

Kemény Zsófi beszélgetőpartnere Kilián László volt Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kemény Zsófi nem sokkal ezután verseskötettel jelent meg, Nyílt láng használata címmel, majd 2017-ben jelent meg a Rabok tovább című sodró lendületű regénye egy szenvedélyes szerelem és egy spontán szerveződő forradalom története. Az írónővel, ahogyan erre Kilián László, az Olvasólámpa rendezvény szervezője és Kemény Zsófi beszélgetőpartnere is rávilágított, a legoptimálisabb, ha egy idősek vagyunk. A művész némi öniróniával hozzá is tette: „igen, én majd megmondom, minek hogyan kéne történnie”. Kemény Zsófi a saját életéből merít ihletet, és igyekszik nem egyetlen problémára fókuszálni az írásaiban.

– Az Én még sosem című könyvet ifjúsági regénynek szokták nevezni, és amennyiben úgy értik, hogy mindössze 18 éves ifjú voltam, amikor megszületett, annyiban igazuk van. Nem akarom, hogy csak a testképről vagy a szerelemről szóljon, arról szól, amit én akkor tapasztaltam, abban az időszakban, és ehhez a tinédzser lét minden aspektusa hozzátartozik – tette hozzá.

Az Értetek teszem 2018-as krimit Kemény Zsófi Kondor Vilmossal közösen írta. – Kondor Vilmos maga keresett meg engem, hogy a Rabok tovább című regényem ihletésére készülne ez a krimi. Tehát a Rabok tovább szereplői a háttérben bukkannak fel, tehát ez tulajdonképpen nem a regényem előzménye, vagy folytatása, ez „közbenzmény”.

Az Olvasólámpa programon Kemény Zsófi slam poetry szövegeket és az Élet és Irodalomban megjelenő tárcáiból olvasott fel a közönségnek. Legközelebb július 15-én lesz Olvasólámpa, ahol Ladányi Istvánt látják vendégül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában