pannon várszínház

2021.11.04. 11:30

Misztikus összművészeti játék lesz a DEkaMerON

A Pannon Várszínház szerdán sajtótájékoztató keretében mutatta be az évad harmadik előadását, a DEkaMerON-t. A sajtótájékoztatón a darab rendezője, a Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László, a darab rendezőasszisztense, Simon Kitti és a darab szövegírója, Géczi János online vett részt.

Horváth Virág

20211103 Veszprém, Hangvilla, Géczi János - Vándorfi László - Likó Marcell: DEkaMerON című előadásának bemutató előtti satótájékoztatója a Pannon Várszínházban Simon Kitti rendezőasszisztens, Vándorfi László, szerző, rendező, Gecs Mónika marketing menedzser Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Hangvilla oldalán már megjelent a sejtelmes plakát, amelyen a „Keresem a Mestert” jelige szerepel. A DEkaMerON című darab a Pannon Várszínház előadásában nem Boccaccio művét hivatott bemutatni, hanem a Covid által megtépázott és újraépített mindennapi életet. Azt azonban, hogy hogyan tervezik mindezt színpadra állítani, sok rejtély övezi.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A háttértörténet szerint a Mesternek tíz tanítványa volt. A Covid idején fiatal színészek egy speciális kurzusra jelentkeztek a Mesterhez, akitől elvesztett emberi értékeiket, alkotóképességüket remélték visszakapni. Úgy tudjuk, nem ismerték egymást. A kurzus végső fázisa egy közös munka lett volna, melyben a tíz fiatal kreatív alkotóközösségben tíz történet elmesélésével, megjelenítésével kerülhetett volna közelebb önmagához és egymáshoz. Ez a terv szerint a nyilvánosság előtt megvalósuló színpadi játék lett volna szöveggel, zenével, képzőművészettel, tánccal, esetleg a közönség bevonásával.

A Mester a Covid áldozata lett, a tanítványok elveszítették egymást. A kísérlet ugyan meghiúsult, ám egyikük üzenetet juttatott el a színházhoz, hogy segítsenek megtalálni kilenc társát. A nyomozás elkezdődött, a levelezéseket – hozzájárulásukkal – nyilvánosságra hozzák, így a színház nézői a közösségi médiában követhetik ezt a különös nyomozást, a személyiségek feltárulkozását, és a Hangvillában tanúi lehetnek a tervezett előadásnak. Géczi János költő, Likó Marcell zenész és Vándorfi László rendező ebben próbál segítségükre lenni.

- Az elmúlt másfél év történéseit, megéléseit és konfliktusait mind magába foglalja majd az előadás. Habár a Covid időszakában nem volt sok lehetőség és alkalom a nevetésre, a darabból nem fog hiányozni a humor, a groteszk vagy az abszurd sem. Az önreflexió ebben az esetben nem lesz komolykodó, ettől óva intjük magunkat, ennek ellenére mély lelki munka folyik majd a színpadon – mondta el Vándorfi László, a darab rendezője. A színház igazgatója kiemelte, a darab folyamatosan változik még most is, attól függően, hogy milyen hatások érik az alkotókat.

Fotó: Penovác Károly/Napló

- A végső színpadi mű még nincs kész. Van helyette törekvés, hogy legyen egy mű, legyen egy történetünk, de hogy mi ez a történet pontosan, arra Vándorfi László sem tud választ adni, ahogy senki sem. Tulajdonképpen nem tudjuk megmondani, hogy amiben benne vagyunk, annak ki vagy kik az alkotói, létezhet-e egyáltalán szerző? Ezer év után most rákérdezünk, hogy mi az a színház? A színház és az élet elválasztható-e? Milyen hagyományok tudnak működni együtt, és melyek azok, amik megölik egymást? Ilyen kérdésekre keressük a választ a darabban – tette hozzá Géczi János.

Az előadást 10 ember fogja eljátszani, akiket nem tudhatunk, hogy kik lesznek, és két óránál rövidebb lesz, szünet nélkül, de nem tudhatjuk a pontos hosszát. A nem mindennapi ősbemutató premierje november 26-án, pénteken 19 órától lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában