Várostörténeti folyóirat

2021.12.19. 19:00

Rendhagyó módon mutatták be a Veszprémi Szemlét

A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat ez évi negyedik számát december 17-én mutatták be az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatóságának bejárata előtti téren.

Juhász-Léhi István

A Veszprémi Szemle Helytörténeti barangolás rovatában a Vetési gimnázium alapításáról is olvashatunk

Forrás: Penovác Károly/Napló

A megszokott helyen - Kisfaludy-terem - és előadással bővített bemutatót mindenekelőtt a résztvevők egészségének védelme érdekében törölték a szervezők. 

Az aktuális lapszám tartalmából: Az olvasóhoz című rovatban rövid elemzés található a veszprémi helytörténeti kutatásról és írásról. A főszerkesztő számba veszi - a terjedelmi korlátok miatt csak röviden - az eddig megjelent és a készülő monográfia megírásához nélkülözhetetlen forrásokat, bibliográfiákat, vagy jelzi - általa vélt - hiányukat, valamint kitér a kutatói, kutatási kérdésekre is. Mint írják, adósságuk van Veszprém helytörténeti kutatásában, amire minden kutatót és lelkes patriótát biztat annak csökkentésére. A veszprémi kutatók és műhelyek rovat 9. részében a december 20-án 90 esztendős Albrecht Sándort köszönti a Veszprémi Szemle olvasóközönsége, amit Csiszár Miklós foglalt keretbe és írásba. 

A Tanulmányok rovatban egy kevéssé ismert eseményről kapunk részletes tájékoztatást: Püspökgyilkosság Veszprémben - Kőszegi (II.) Péter veszprémi püspök pályája címmel Kádár Tamás tollából. Péter püspöknek családja révén, és ha áttételesen is, de szerepe volt Veszprém 1276. évi pusztításában. Ismereteket kapunk Péter püspök életútjáról, a korban jellemző családi, főúri viszályokról. Földesi Ferenc egy levelezésgyűjteményből szemezgetett – „…ily jó levélíró és pontos atyádfia” címmel -, melyeket Csapó Kálmán, Veszprém vármegye tiszti főügyésze írt 1859 és 1914 között feleségéhez, unokabátyjához, illetve lányaihoz. Csapó Kálmán részletes életrajza is olvasható a publikációban. 

Az Évfordulók rovatban folytatódik a Veszprémi/Pannon Egyetem alapító atyáinak/professzorainak életét bemutató sorozat. Próder István ebben a tanulmányában a száz éve született Bodor Endrét mutatja be. 

A Helytörténeti barangolás rovatban most két írás olvasható. Maróti Rezső egy korábban leadott anyagtorlódás miatt eddig nem közölt rövid írását adják közre, melyben a Vetési Albert Gimnázium alapítására emlékezett. Röviden tollhegyre tűzik a 2021-ben 80 esztendős gyalogos felüljárót, amely 1975-ig a veszprémi vasúti sínek felett vezetett át, és amely még ma is hibátlanul látja el feladatát, immár a veszprém-jutasi vasútállomásnál. 

A Könyvszemle rovatban olvashatunk az év első felében megjelent, a Cholnoky családot bemutató könyvről (a könyv szerzője Rybár Olivér) Rainer Pál tollából, illetve Sebő József a Séd című kritikai folyóiratról írt bővebb ismertetőt. 

Végül a Nekrológ rovatban Tölgyesi József köszön el Veszprém utolsó tanácselnökétől, a Veszprémi Szemle szerzőjétől, Maróti Rezsőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában