Szellemi erőfeszítés és értékteremtés

2022.01.22. 07:00

Bélafi László: Akkor élheti meg igazán mélyen valaki a kultúrát, ha maga is részt vesz benne

A kultúrát szélesen értelmezve olyan különleges emberi teljesítmény eredményének tartom, amely tehetséget, képességet és rengeteg munkát feltételez – mondta kérdésünkre Bélafi László, a Hangvilla igazgatója.

Marton Attila

Bélafi László, a Hangvilla igazgatója

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Kiemelte, a kultúrának éppen ezek a jellemzői különböztetik meg a celeb- és konzumvilágtól, amelyhez nincs szükség teljesítményre és erőfeszítésre, és amelynek csillogása csak talmi. Bélafi László hangsúlyozta, a társadalom összetartásában a közösségi kultúrának nagy szerepe van, legyen szó tánccsoportról vagy egy színjátszó csoportról: olyan közösségek ezek, amelyeknek tagjai egymással együttműködve, közös erővel hoznak létre produkciót. A Hangvilla – ahol a Virtuózok műsor korábbi díjazottjai léptek fel a magyar kultúra napjának előestéjén, pénteken – létesítésének egyik szándéka a közösségi kultúra erősítése, megmutatása volt – mondta az igazgató. Ezt a célt szolgálja majd a Hangvilla kvázi folytatásaként a volt gyermekkórház épületében létre­jövő Acticity is, amely a tánc- és mozgáskultúra veszprémi otthona lesz. 

Bélafi László szerint akkor élheti meg igazán mélyen valaki a kultúrát, ha részt vesz benne, és általában ezekből az alkotó emberekből verbuválódik az értő közönség is. – Aki színjátszó körbe jár, máshogy nézi a színházat. Aki kórusban énekel, máshogy viszonyul a komolyzenéhez, míg aki valaha táncolt egy néptánccsoportban, az örökre híve lesz a népi kultúrának – fogalmazott a Hangvilla igazgatója. Úgy vélte, az a környezet, amelyben ezekben az évtizedekben élünk, és amerre a világ tart, nem kedvez a kultúrának. – Sajnos rossz úton haladunk: a mai világban könnyen megvásárolható a pillanatnyi élmény, míg a hagyományos, figyelmet és tudást igénylő feladatok – így a kultúra művelése vagy befogadása – kevésbé népszerűek. A járvány tovább rontott a közösségi kultúra helyzetén. Ennek egyik következménye, hogy aki alkot, annak a feladata és a felelőssége még nagyobb – jegyezte meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában