Emlékezés és tisztelet Alsóörsön

2022.01.17. 14:00

Endrődi Sándor és Jókai Mór együtt vitorlázott a Balatonon

Nyaralója volt Alsóörsön a veszprémi Endrődi Sándor irodalmárnak, akiről iskolát és utcát neveztek el a községben, ahol a neves személyiségre emlékeztek a minap.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton / Napló

Endrődi Sándor költő, író, műfordító, a Petőfi kultusz legfőbb ápolója, a hazaszeretet költője, Veszprémben született 1850. január 16-án. Ez alkalomból hagyomány Alsóörsön, ahol nyaralóval rendelkezett, hogy a róla elnevezett református általános iskolában és a faluközpontban lévő szobránál megemlékezést tartanak. A két helyszínen műsort adtak a tanulók, az iskolai emléktáblánál Mészáros Károly igazgató és Kálmán Csaba lelkipásztor koszorúzott, a faluközpontban pedig Hebling Zsolt polgármester, Ferenczy Gábor alpolgármester és Báró Béla jegyző helyezte el az emlékezés virágait.
Hebling Zsolt felidézte, Endrődit az Arany János és Ady Endre közötti időszak legnagyobb költőjének tartották itthon, és a hazaszeretet írójának is. 

Ő tette a legtöbbet Petőfi Sándor munkásságának megőrzéséért, gyűjtötte a rá vonatkozó adatokat, sokat írt róla, forrásművet készített, szerkesztette a Petőfi-könyvtárat. Híresek a Kuruc nótái, rengeteg műve a Balatonról szól. Ez nem véletlen, ugyanis Alsóörsön a család szőlőbirtokkal és villával rendelkezett, ahol sok időt töltöttek el. Édesapja veszprémi törvényszéki bíró volt, aki fürdőházat is épített a tavon. Endrődi Alsóörsön írta híres Tücsökdalait, és itt vált igazi poétává. Szenvedélye a vitorlázás volt, emlékezetes, amikor 1886-ban született Béla fiát Balatonfüreden tartotta keresztvíz alá Laborfalvy Róza, Jókai Mór felesége, majd utána az örömvendégséget, a paszitát Endrődi alsóörsi nyaralójában tartották. Jókaival együtt vitorlázott, és az út kalandos történetét a Szélcsend alatt című írásában örökítette meg. A polgármester kiemelte, Veszprémmel közösen jubileumi rendezvénysorozatot terveztek 2020-ban, amit átrajzolt a járvány, de több megemlékezés megvalósult.

Forrás: Pesthy Márton / Napló

 –Az irodalmár születésének 170., halálának 100. évfordulója alkalmából gazdag életművére emlékeztünk, ezért a 2020-as esztendőt a veszprémi és az alsóörsi önkormányzat, a megyei könyvtár, a Laczkó Dezső Múzeum, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság megyei tagozata, a veszprémi Művészetek Háza és a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör Endrődi Sándor Emlékévvé nyilvánította, fogalmazott Hebling Zsolt. Hozzátette, Alsóörsön nagyon büszke Endrődire, ápolják emlékét, fő utcáját és általános iskoláját 65 évvel ezelőtt róla nevezték el. A korábbi villa helyén szép park áll emlékművel, 10 éve pedig a faluközpontban, Albrecht Sándor helytörténész kezdeményezésére, felavatták Raffay Béla művész Endrődiről készült bronzszobrát. 

Már két évtizede, sajnos a járvány miatt utóbbi kettő elmaradt, Borbás László néhai iskolaigazgató ötletére irodalmi és gasztronómiai kulturális eseményt rendeznek a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társaságával, az Irodalomtörténeti Társaság megyei tagozatával és a Honismereti Egyesülettel, Endrődi-Jókai – Mihálkovics bableves muri néven, ahol finom Jókai bablevest is kóstolhatnak a vendégek. Hebling Zsolt polgármester aláhúzta, ő is a helyi iskolában tanult, és nagy örömére szolgál, hogy részt vehet a híres költő emlékének ápolásában. Büszke rá, hogy az általa vezetett önkormányzat 18 éve felújította az Endrődi parkot, 10 éve szobrot állítottak a faluközpontban, és három éve Somorjai Horváth Piroska és Novák Edit szerzőpáros jóvoltából kiadták az Arcélek a víztükörben című könyvet, mely Endrődi Sándorról és Mihálkovics Tivadarról, a fürdőtelep alapítója életéről szól. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában