Nonstop örökíti meg a pillanatokat

2022.02.24. 15:00

Kerpel Péter nyitotta ki családi fényképalbumát Pápán

Kerpel Péter művésztanár idézte fel emlékeit fényképek segítségével a városi könyvtár Pápai Családi Fotóalbumok című sorozatának huszonnegyedik rendezvényén.

Laskovics Márió

Kerpel Péter művésztanár anyai ági felmenőin át saját képzőművészeti tevékenységéról beszélt a fényképek mentén a szépszámú közönségnek

Forrás: Laskovics Márió/Napló

A Pápai Családi Fotóalbumok elnevezésű sorozat januárról elhalasztott alkalmán Kerpel Péter művésztanár mesélt emlékeiről kedden a Jókai Mór Városi Könyvtárban, Szabó Rita könyvtáros közreműködésével, aki az előadót bemutatva közölte, közel harminc éve él a városban, a helyi református gimnázium biológia-földrajz-rajz szakos tanára, mesterpedagógusa, emellett sokoldalú alkotóművész és a Pápai Református Egyházközség presbitere, a Magyar Vöröskereszt megyei és országos vezetőségi tagja, a nemzetközi Szent György Lovagrend tagja, három gyermek édesapja. Tavaly megkapta a Pro Cultura Díszoklevelet.

Kerpel Péternek nem kezdődött túl rózsásan az élete, az apai ágat bajok ás tragédiák árnyalták, ezért inkább az anyai ág mentén mutatta be életét és alkotásait.

– Ami a fényképeket illeti, mindent fotózok, amit csak lehet, akár a gyerekeinkkel, a házépítéssel vagy a kiállításokkal kapcsolatban, próbálom megörökíteni az embereket, körülményeket, a tájat,a hangulatot. Non-stop fotózós vagyok, egyrészt a feledékenység, az emlékek torzulása miatt. Másrészt örömforrás, mert amikor újranézi az ember a képeket, akkor döbben rá arra, hogy milyen izgalmas, szép dolgok történetek vele, mennyi érték van az életében. Régebbi fényképek terén nem vagyunk jól ellátva. Érdekes, hogy a fényképészet előtt élt őseim annyira termékenyek és kreatív gondolkodásúak voltak, hogy ránk maradtak könyveik, cikkeik – jegyezte meg a művésztanár, kiemelve felmenői közül dédapját, Gáty Zoltán zeneszerzőt.

A Pápai Családi Fotóalbumok sorozat meghívott előadóját, Kerpel Péter művésztanárt Szabó Rita könyvtáros mutatta be Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Izgalmas volt a Gáty család története című könyv szerkesztése. Egészen az 1700-as évektől kezdve az elmúlt századig találtam kiemelkedő, említésre méltó történéseket, ahogy átörökítették a talentumokat, értékeket hoztak létre. Az előadásban érintettem az Esterházyaknál mérnökként is szolgáló Gáty Istvánt, Gáty Zoltánon keresztül a zenész időszakot, valamint magamon át a képzőművészetet. Utóbbiról nyújt keresztmetszetet a kiállításom is, melynek képei egy-egy időszakot, jellegzetes technikát villantanak fel, s általuk nyomon követhető az ív, hogy egy lázongó, kérdésekkel teli fiatalemberből hogyan lesz lehiggadt alkotó, leendő nagypapa – mondta el Kerpel Péter, akinek A felfedezés öröme című tárlatát Tóth Kálmán művésztanár ajánlotta a közönség figyelmébe a fényképes múltidézést követően. Mező Lászlóné pedig saját verssel ajándékozta meg alkotótársát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában