Egykor ünnepelt író volt

2022.02.26. 10:00

Őrzik Herczeg Ferenc emlékét Badacsonylábdihegyen

Koszorúzással emlékeztek meg Herczeg Ferencről halálának hatvannyolcadik évfordulóján az író 2013-ban felavatott szobránál, a róla elnevezett badacsonylábdihegyi strand bejáratánál.

Szijártó János

A badacsonytördemici önkormányzat nevében Horváth Zoltán polgármester (jobbra) és Horváth István alpolgármester koszorúzta meg Herczeg Ferenc szobrát

Forrás: Szijártó János/Napló

Nem feledik Badacsonytördemicen és Badacsonylábdihegyen a Horthy-korszakban ünnepelt írót, aki 1928 és 1946 között szőlőtulajdonos volt Lábdiban. A második világháborúig elismert, a kommunista diktatúra alatt méltatlanul mellőzött író az MTA tagja volt, valamint az Új Idők című irodalmi hetilap főszerkesztőjeként ugyancsak tevékenykedett. 

A badacsonytördemici önkormányzat ápolja emlékét, őrzi hagyatékát, s ennek jegyében a 2013-as évet (az író születésének százötvenedik évfordulóján) Herczeg Ferenc-évnek nyilvánították, sőt amint arról lapunk is tudósított már emlékházat alakítanak ki az egykori badacsonytördemici birtokon, ami egy régi álom megvalósulását is jelenti többek számára. Vollmuth Péter, a 2016-ban elhunyt polgármester indította el azt a folyamatot, amely mostanra addig jutott, hogy a kormány döntése nyomán a Petőfi Kulturális Ügynökség állami támogatással megvásárolt az egykori birtokon álló épületekből kettőt. Az itt épségben maradt eszközök műtárgyvédelmi és restaurálási munkálatait a Petőfi Irodalmi Múzeum már megkezdte, az emlékház várhatóan 2024-ben nyílik meg a látogatók előtt. 

A csütörtöki koszorúzáson a szervező Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület nevében Szántai Attiláné köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, az évtizedes hagyományt folytatva egy helyi küldöttséggel tettek látogatást Budapesten a Farkasréti temetőben, Herczeg Ferenc sírjánál, ahol koszorút helyeztek el, s mécsest gyújtottak. Innen érkeztek a badacsonylábdihegyi strand bejáratához, ahol az önkormányzat nevében Horváth Zoltán polgármester és Horváth István alpolgármester, a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesülettől Kalász Jánosné és Ságiné Csizmadia Zsuzsanna, az Ökoturisztika Látogatóközpont képviseletében pedig Kovácsné Horváth Ágnes és Nagy Eszter helyezett el koszorút az író szobránál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában