Évfordulót ünnepeltek

2022.03.08. 07:00

A települések értékeit kutatják és rendszerezik az értékőr hálózat tagjai

Címkék#értékőr

A Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat 2011 szeptemberében indult el Veszprém megyéből. Napjainkban már közel 800 önkéntes tevékenykedik, és számos helyi értékőrcsoport kapcsolódott be az értékek keresésébe a Kárpát-medencében. A fiatalok felkutatják, rendszerezik, archiválják, ismertebbé teszik településeik helyi értékeit, fontos szerepet vállalva ezzel a hungarikummozgalomban is.

Molnár Sándor

Hoffner Tibor koordinátor és az alapító Horváth Zsolt a vámosi ünnepségen. Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen a községben jött létre az első értékőrcsoport

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a hétvégén a nemesvámosi kultúrházban. A rendezvényen részt vett Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Mustos István alpolgármester is. Az értékőrhálózatot alapító Horváth Zsolt elmondta, hogy nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen Nemesvámoson jött létre az első értékőrcsoport. 

Az indulás óta – szerte a Kárpát-medencében – közel 800 olyan önkéntes fiatal értékőr tevékenykedik, akik az elmúlt tíz évben részt vettek legalább egy települési érték feltárásában. Veszprém megyében nagyon erős a mozgalom, szinte nincs is olyan járás, ahol ne lenne a helyi értékeket kutató csoport. Nemrégiben alakult értékőrcsapat Devecserben, a lovasi és balatoncsicsói fiatalok is bekapcsolódtak az értékfeltárásba. Az ünnepség pedig alkalmat adott arra, hogy Nemesvámoson is indítsanak egy újabb, fiatalokból álló értékőrcsoportot. 

Az értékőrhálózat két állandó koordinátora Bazsó Gabriella és Hoffner Tibor. Utóbbi elmondta, hogy amikor érzékelték, hogy egyre több csoport kapcsolódik a háló­zathoz, akkor kialakítottak egy olyan bázist, ahonnan szakmailag, módszertanilag segíteni tudják a fiatal érték­őröket. Ez a bázis a taliándörögdi Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) központ lett. 

Kiderült az is, hogy folyamatosan szerveznek táborokat, szabadegyetemeket is azért, hogy a felnőtté váló értékőrök vissza tudjanak járni a közösségbe, hiszen a csoportokat alkotó fiatalok négy-hat évente cserélődnek. A házigazdák képviseletében Bárdos Zoltán mutatta be Nemesvámos értékeit a résztvevőknek. Az egykori értékőr örömmel újságolta, hogy értéktárbizottság alakult a községben, folyamatosan pályáznak, és több kiadványt is készítettek már. 

A Nemesvámos értékei generációkon át című színvonalas foglalkoztató füzetük segítségével a helyi általános iskolások és óvodások is megismerhetik a település értékeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában