A sikeres továbbtanulás záloga

2022.03.03. 18:00

Ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyakból versenyeztek a megyeszékhelyen

Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének második fordulójára, az írásbeli döntőkre került sor a Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikumban 47 diák részvételével, akik a megye 7 iskolájából érkeztek és 13 tantárgyból mérték össze tudásukat.

Juhász-Léhi István

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Ifj. Szathmáry Árpád igazgató verseny előtti köszöntőjében feltette a kérdést: miért fontos ez a verseny? Szerinte azért, mert érettségire szükség van, ám ahhoz, hogy tovább tanuljon, vagy utána szakmát szerezzen a diák, ahhoz nem elég egy szimpla érettségi. Elmondása szerint az jár jó úton, aki minden alkalmat megragad azért, hogy még jobb eredményeket érjen el. Ez az érettségire való felkészülésre is vonatkozik. Az intézményvezető kijelentette: biztos benne, hogy aki jól megírta ezt a dolgozatot, sikeres lesz a továbbtanulásban is.

Kiderült az is, hogy nem csak a Veszprémi Szakképzési Centrumhoz tartozó szakképző iskolák számára kellett megszervezniük a versenyt, hanem nem állami fenntartási intézményeknek is, így például a tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskolának. Lantos Andrea, a VSZC szakmai igazgató-helyettese hangsúlyozta, a versenyző fiatalok nem próbaérettségit tettek, hiszen a megmérettetés ennél jóval több, leginkább emelt szintű érettséginek felel meg.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A feladatok az NSZFH-tól (Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal) érkeztek a Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikumba, amit elzárva tartottak, és a verseny előtt bontották fel az azt tartalmazó borítékot. A verseny kiértékelése is az NSZFH feladata, ami heteket is igénybe vehet, hiszen 42 szakképzési centrum van az országban, amelyek mindegyike szervez(ett) versenyt. Hogy mennyien jutnak tovább? Országosan egyértelműen a legjobbak jutnak döntőbe, tantárgyanként országosan ez 8-10 diákot jelenthet. A későbbi finálé legjobbjai pedig pontokat nyernek, ami a felsőoktatási intézményekbe való felvételikor biztosan jól jöhet majd. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában