Égbolt

2022.03.12. 15:30

Amikor megdördül az ég! - Sci-fi filmet forgattak Veszprém megyében, brit színésznőkkel

Laura Saxon és Laura Ellen Wilson először jártak hazánkban, de állításuk szerint, nem utoljára!

Elekes Gergő

Laura Saxon (b) és Laura Ellen Wilson játéka lenyűgözte a készítőket

Forrás: A stáb

A két feltörekvő művésznő Gallai József veszprémi filmrendező legújabb alkotásának, az Égbolt (avagy Project Skyquake) című sci-finek a forgatására érkezett, és egy hetet töltött el Veszprém megyében. 

 

Hangok az égből

 

Az interneten rengeteg olyan videó és hangfelvétel fellelhető, melyben furcsa, trombita-szerű, természetfeletti hangokat ad ki az égbolt a világ számos pontján. Hivatalos magyarázata nincs a jelenségnek, de természetesen ahány ember, annyiféle vélemény alakult már ki róla: egyesek szerint csak meteorológiai jelenség, mely a bolygó mozgása miatt alakult ki, mások szerint űrlények állnak a hangok mögött, míg olyanok is vannak, akik egyenesen az apokalipszis lovasainak kürtjeit vízionálják. Ezt a témát boncolgatja a nemrégiben a Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztiválon díjazott alkotó legújabb filmje, melyben két nő, a Laura Ellen Wilson által alakított Cassie és barátnője, Laura Saxon Margot-ja indulnak a rejtélyek nyomába. Az útjukon pedig nem lesznek egyedül, Gallai Józsefnek ugyanis olyan nagynevű színészeket sikerült még megnyernie a projekthez, mint a Golden Globe-díjra jelölt Tom Sizemore (Tanúvédelem, Ryan közlegény megmentése, A Sólyom végveszélyben), a Halálfutam, a Kés/Alatt és a Clint Eastwood rendezésében készült A csempész sztárja, Robert LaSardo, valamint a Hellraiser filmek cenobitája, Simon Bamford.

– Vonzanak a megmagyarázhatatlan és rejtélyes dolgok, jelenségek és ezek a furcsa égi hangok már talán 2015 környékén is elkezdtek foglalkoztatni, aztán, magam sem tudom, hogy miért, egy időre talonba tettem az alaptörténetet, nem foglalkoztam különösebben a kibontásával. A tavalyi évben azonban azon kaptam magam, hogy komplett jelenetek születnek meg a fejemben, és nemsokára létrejött a film forgatókönyve 

– nyilatkozta portálunknak a rendező, aki maga írta a szkriptet is.

Laura Ellen Wilson itt még nem tudja, mi vár rá az erdő mélyénForrás: a stáb

Arra a kérdésre, hogy miért pont a két Laurára esett a választása, Gallai elmondta, mindketten nagyon profik, és nem ez volt az első film, amin együtt dolgoztak. 

 

– Eltökéltek, úgy is mondhatnám, hogy agyalós színészek, és üdítő volt látni, ahogyan szinte feltöltötték és magukévá tették a jeleneteket. Számos saját ötletet is hoztak, ami végül a filmet gazdagítja majd, a közöttük lévő kémia pedig valami egészen kivételes. Szilárd meggyőződésem, hogy nélkülük kevesebb lenne a film.

Laura Ellen Wilson Cassie szerepében mindenre elszánt, hogy kiderítse a hangok mögött rejtőzködő igazságotForrás: A stáb

Különleges technika, apró stábbal

 

A forgatás egy héten keresztül zajlott többek között Veszprémben, Németbányán, a Tótvázsony közelében található Katonai kilátónál, valamint a farkasgyepűi Pisztrángos-tónál, egy meglehetősen apró, mindössze hét főt számláló stábbal. Minderre a film technikai megvalósítása lehetőséget nyújtott, hiszen a jelenetek többségét maguk a színészek rögzítették. 

 

– Ez volt életem első found footage (talált kamerás)/vlog-jellegű filmforgatása, és borzasztóan jól éreztem magam. Ez a filmezési mód egy remek lehetőség arra, hogy hatásosan meséljünk el egy történetet, és mivel maguk a színészek kameráznak, a néző és a karakterek között egy meghitt kapcsolat is ki tud alakulni – tudtuk meg Laura Ellen Wilsontól, minderre pedig kollégája, Laura Saxon is ráerősített.

 

– Az Égbolton dolgozni egy fantasztikus kaland volt! Korábban még sosem forgattam found footage stílusban, de a magyarországi forgatás után azonnal beleszerettem. Az pedig, hogy az egyik legjobb barátnőmmel dolgozhattam együtt a filmben, még különlegesebbé tette az egészet.

A jelenetek visszanézése a nap legizgalmasabb része volt. Balról jobbra: Laura Ellen Wilson, Laura Saxon, Szántó Bálint és Gallai JózsefForrás: Marton Pál

Gallai József szerint a forgatás rövid, de tartalmas és mindemellett nagyon élvezetes is volt.

 

– Eddig mindent egy kalap alá véve hét forgatási napon vagyunk túl. Kezdtünk a külföldi sztárok jeleneteivel (Tom Sizemore, Robert LaSardo, Simon Bamford), majd most márciusban forgattunk hat napot és még van pár kisebb jelenet szintén ebben a hónapban Norvégiában. Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy mindenféle komoly fennakadás nélkül tudtunk haladni, a hangulat kellemes és kifejezetten családias volt.

 

Laura Ellen Wilson és Laura Saxon portálunknak exkluzív interjút is adtak, melyben a forgatási élményeiken túl arról is meséltek, milyen hungarikumokat kóstoltak meg, merre járták a forgatási szünetekben és mit gondolnak megyénkről, hazánkról. Ezt hamarosan olvashatják a veol.hu felületén!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában