Zöldítés a sokszínűségért

2022.03.15. 09:00

Beporzás, pormegkötés és más ingyenes ökoszolgáltatások

A biodiverzitás, az élővilág sokszínűségét jelenti. Nemcsak a fajok, az élőhelyek és a genetikai változatok sokféleségét is. Több mint kétmillió fajt leírtunk már, tízmillió felfedezésre vár. Minél többet meg kellene őriznünk. Akik ezt nem látják be, azoknak a közgazdászok kitalálták az ökoszolgáltatások kifejezést.

Rimányi Zita

Kutasi Csaba

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Ingyen kapunk a természettől táplálékot, gyógyszer-alapanyagot, művészi inspirációt, beporzást, termékeny talajt, éghajlatot kialakító tényezőket és szerves anyagok lebontását végző élővilágot. Egy fa többek közt árnyékolást, leveleivel komposztot biztosít, megakadályozza a talajeróziót, dolgozik a levegőminőségen, párologtat, port köt meg. Persze akad, akit ez sem győz meg. Miért törődne a fajok tömeges kihalásával, hisz az természetes folyamat, eddig is volt, aztán keletkeztek újak? Igaz. Dínók sincsenek már, bár egy részük madárként maradt fenn. Folyamatos a változás, ahogy mondják, csak az állandó. Ám a korábbi kipusztulások földtörténeti távlatokban történtek meg. Az emberi tényező azokat rekordgyorsaságúvá tette. Száz év alatt négyszáz gerinces faj tűnt el, míg korábban százezer év alatt történt ilyen. A kétéltűek fele, az emlősök negyede veszélyeztetett. Óránként több faj tűnik el, amiknek egy részét fel se fedeztük. A rovarok csoportja a fajban leggazdagabb, ám faj- és egyedszámuk rohamosan csökken. 

Minderről a Zirci Zöld természetvédelmi önképzőkörben, a Bakonyi Természettudományi Múzeum és a Reguly-múzeum közös rendezvényén Kutasi Csaba entomológus beszélt. Példaként megemlítette, hogy Ausztráliába, ahol erszényesek élnek, korábban teheneket telepítettek be. Azok lepényeket gyártottak, amik lebontásához nem szokott a környék. Olyan légyfajok jelentek meg, amelyek közegészségügyi gondot jelentettek, a patások ürülék kiégette a füvet, elsivatagosodást eredményezett. Az jelentett megoldást, hogy Bornemissza György entomológus ganajtúrókat szaporított el. Persze pár évtized kellett hozzá. 

A fajok gazdagságának fennmaradásáért sokat tehetünk kiskertünkben. Már az segít, ha csökkentjük ökolábnyomunkat, kevesebb energiát fogyasztunk, szemetet termelünk. Rovaroknak hotelt készíthetünk nádszárat felvágva, fadarabokat megfúrva és azokat fakeretbe elhelyezve. Abban telelhetnek, lerakhatják petéiket. A mezei virágokat szintén szeretik a beporzók, azoknak hagyhatunk helyet, így lesz méhlegelőnk. Olyan növényeket ültethetünk, amelyek gondozásához kevés növényvédőszer szükséges, ügyeljünk arra, hogy kis területen sokféle legyen. A talajforgatásnál pedig jobb a lazítás és a kártevőket elriasztó levendulát, hagymát nevelhetünk. A gyepet nem vágjuk túl rövidre, akkor fehérhere növekedhet az alsóbb részen! Talajtakarásra használhatunk szalmát. A nyesedéket nem kell összegereblyézni, előnyös a talajnak, amit lehetőleg ne fedjünk le betonnal. A kézi gyomirtás előnyösebb a gépinél, azaz húzkodjuk csak ki magunk a gazokat.

Címkék#rovarhotel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában