Elfogadás és az apró örömök

2022.03.15. 18:00

Győry Endréné néprajzi gyűjtőt köszöntötték születésnapja alkalmából

A szellemi frissességében, derűjében sok fiatalt is meghaladó, 90 esztendős Győry Endréné néprajzi gyűjtőt, nyugalmazott tanárt születésnapja alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök levelével és virággal köszöntötte otthonában a pápai önkormányzat nevében Áldozó Tamás polgármester.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített SzociálisIntézmény vezetője, Kővári Andrea köztisztviselő, valamint a város első embere tortakóstolással és beszélgetéssel tisztelte meg két lánya társaságában az ünnepeltet, aki viszonzásul az 1990 óta megtartott választásokról és népszavazásokról félretett tollakkal, továbbá szabadversével ajándékozta meg a városvezetőt. 

Mint megtudtuk, Győry Endréné Abonyi Éva 1964-től a Petőfi Gimnázium és Szakközépiskolában technikustanár, 1973-tól a 304. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben a ruhaipari szakelmélet tanára, 1976 és 1986 között szakfelügyelő volt. 1982-ben Kiváló Munkáért díjjal, 1998- ban Pápa Város Díszoklevelével tüntetették ki. 

– Habár a család legidősebb tagjaként túl vagyok több betegségen, illetve többek, így férjem elvesztésén is, de mivel optimistának születtem, mindennap hálás vagyok a nagy feljebbvalónak, hogy megértem a 90. születésnapomat. Apróságoknak is tudok örülni, talán ez a hosszú élet titka, és az elfogadás. Nem akarok senkit megváltoztatni, kéretlen tanácsot nem adok, csak ha megkérdeznek. Mert az úgyis csak pusztába kiáltott szó, tapasztalatból tudom. Az ismétlés a tudás anyja – jegyezte meg Győry Endréné, aki a mindennapok során ellátja magát: főz, mos, takarít, bevásárol, kézműveskedik. 

Hobbija még mindig a gyűjtés, némely napokon textilekből álló gyűjteménye darabjait mossa, javítja, restaurálja. Két lánya, négy unokája, valamint három dédunokája van. Egyik unokája naponta látogatja, ugyanakkor sok barátja is van, akik telefonon, személyesen felkeresik. Győry Endréné a fiataloknak azt üzeni, viselkedjenek jobban, mert mostanában „nagyon elszabadultak a lovak”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában