Emlékezés, kultúra

2022.03.21. 08:00

Hamvas Béla nyomában – Hamvas Napok Balatonfüreden

Nagyon fontos, hogy minden évben felidézzük Hamvas Béla író, gondolkodó emlékét, hangsúlyozta Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő, a Hamvas Napokon, az elmúlt hétvégén, amit az önkormányzat, és a Hamvas Béla Asztaltársaság szervezett.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Kontrát Károly képviselő azt mondta, Hamvas Béla sorsa egy igazi 20. századi emberé. Két világháborúban is szolgált a fronton, kiemelkedő pályafutása, életműve. Az író azt jelképezi, hogyan éljük az életet, milyen válaszokat adjunk a felmerülő kérdésekre. Mindez nagy feladat, és a válaszokat minden egyes embereknek magának kell megadnia. A képviselő a szomszédban dúló háborúról, a március 15-i nemzeti ünnepet idézve azt mondta, legyen béke, szabadság és egyetértés! A köszöntő után Mészáros Lili helyi gimnazista felolvasta a Hamvas Fák című esszéjének egy részletét, mely Szava Babic szerb műfordító kezdeményezésére minden évben az emlékezés része. A köszöntő után a képviselő, valamint Bóka István polgármester, Hári Lenke és Holczer András alpolgármesterek virágokat helyeztek el az író tiszteletére ültetett fánál, illetve emléktáblánál a Tagore sétányon. Az ünnepség után a Szőcs Gáza Irodalmi Szalonban átadták a Hamvas esszépályázat díjait, amit először írt ki a rendezvény történetében a szellemóriás hagyatékát ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság, a Magyar Írószövetség és a helyi önkormányzat. Cserép László, a Hamvas napok szervezője, az asztaltársaság titkára kiemelte, az Európai kultúra válsága címmel hirdetett pályázatra ötven mű érkezett. Úgy tűnik sikerült felkelteni az érdeklődést, ismert szerzők, egyetemi hallgatók is küldtek pályaműveket.

 -Hamvas a hazai esszéirodalom kimagasló alakja, a rá reflektáló pályázattal talán új lendületet tudunk adni a hazai esszéírásnak – fogalmazott. A műveket a Győrffy Ákos, Kőszegi Lajos, Stamler Ábel és Tóbiás Krisztián alkotta zsűri véleményezte. 
Az európai kultúra válsága címmel Can Togay és Pröhle Gergely beszélgetését is figyelemmel kísérhették az érdeklődők, majd a Vox Humana, illetve Király Nóra énekkel, gótikus hárfával és Nagy Csaba lanttal teremt reneszánsz hangulatot. Szarvas József színész vezetésével séta indult a Koloska-völgybe az ikonikus hársfához, amely Hamvas Fák című esszéjét ihlette. Itt Sava Babic műfordító emlékére palicsi pálinkával lehetett koccintani. Érdekes program volt, amikor Kurucz Anikó: Hang, szó, személy című kötetéről beszélgetett a szerzővel Várhegyi Miklós szerkesztő, majd Hamvas műveinek eddigi kiadásait elemezték Stamler Ábel vallástudós részvételével. Végül a Figula pincében borkóstolással és az Ethnokor zenekar koncertjével zárult a kétnapos rendezvény, melyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatott. 

Hamvas Béla író, filozófus 1897-ben született Eperjesen. 1919-ben jelentek meg első irodalmi tárgyú írásai. Bölcsészdiplomája megszerzése után 1923-ban a Budapesti Hírlap és a Szózat újságírója lett. 1927-ben a Fővárosi Könyvtárban helyezkedett el könyvtárosként, ott dolgozott egészen 1948-ig. Ez életének egyik legtermékenyebb időszaka. A II. világháború után egy ideig az Egyetemi Nyomda kis tanulmányai című sorozatot szerkesztette, de 1948-ban sorozatos bírálatai után felfüggesztették állásából. Fizikai munkásként nyugdíjazták 1964-ben, négy évvel később hunyt el. Életében csupán két esszégyűjteménye jelent meg. 1983 után jelenhettek csak meg könyvei, 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott. 

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában