Világunk női szemmel

2022.03.17. 12:00

Három művész közös kiállítása látható a Pannóniában

Három női művész, Kövecses Anna, Horváth Márta és Szirbek Szilvia alkotásaiból nyílt nőnapi kiállítás a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban.

B. Virág Rita

Horváth Márta, Kövecses Anna és Szirbek Szilvia tárlatát Fábián László nyitotta meg

Forrás: Penovác Károly/Napló

Az idei esztendő első tárlatát a nemzetközi nőnap alkalmából hívták életre a Pannóniában. A megnyitón Kepli Lajos polgármester úgy fogalmazott, a férfiak nem tudják eléggé megköszönni azt a támogató segítséget, melyet a nők nyújtanak nekik. Szerinte az év 365 napján megérdemlik a hölgyek a férfiak hódolatát, tiszteletét és háláját. A kiállítás kapcsán pedig azt mondta, azért is érdekes a női alkotók munkáját megtekinteni, mert ők másképp látják a világ dolgait, más aspektusból vizsgálják az eseményeket. Ezután minden jelenlévő hölgynek átnyújtott egy szál gerberát. 

Fábián László grafikusművész beszédében mindhárom művészt röviden bemutatta. Az év nagy részét Hollandiában töltő Horváth Márta, akit a művészvilág csak Bábuskaként ismer, korábban a kecskeméti rajzfilmstúdióban is dolgozott. 

– Horváth Márta akár egy grafitceruzával is képes megrajzolni a csodát – jegyezte meg Fábián László. Hozzátette: Márta szenvedélyes virtuóz, aki tartózkodó, elegáns stílusával mindenkit lenyűgöz. Kövecses Anna az év egyik felét Cipruson, a másikat Almádiban tölti. Műveiben a digitális technikát alkalmazva újszerű és szokatlan hangot üt meg. Fábián László szerint ezek az alkotások nagyon mások, mint amit az emberek megszoktak, azonban esélyt kell nekik adni. Az almádi származású, ám Tobrukban élő Szirbek Szilvia Fábián László egykori tanítványa, aki ma rajztanár ott, ahol ő maga is tanult. Képei az utazás, a kulturális kaland iránti vágyat tükrözik. Tussal készült képein kifejezetten látszik, érződik, mennyire élvezi az alkotást, az anyaggal való bíbelődést. 

Ezt követően Horváth Márta arról mesélt, hogy a tárlaton megtekinthetőek bábjai is, mert nemrégiben írt egy különleges báboperát Holdhinta címmel Haydn operáiból válogatva. A szerelmi történet keserédes, de senkinek nem kell csalódnia a pozitív végkifejletet illetően. 

A három alkotó kiállítását április elsejéig lehet megtekinteni a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár nyitvatartási idejében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában