Bevonják a fiatalokat

2022.03.25. 06:50

Kihirdették a Pajta program pályázati eredményét

Tizennégy régiós település nyert el támogatást közösségépítő programokra az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatán.

Marton Attila

Nagy Krisztián, Markovits Alíz és Ovádi Péter a rendezvényen Fotó: Pesthy Márton/Napló

A nyertes települések – Bakony­oszlop, Balatoncsicsó, Balatongyörök, Felsőörs, Kapolcs, Litér, Lókút, Lovas, Márkó, Nagyesztergár, Taliándörögd, Vászoly, Vöröstó és Zalaszántó – összesen közel 76 millió forint forráshoz jutottak a VEB 2023 EKF Pajta programjában. Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) kiemelte, az EKF2023 programban a régiót kiszolgáló infrastrukturális fejlesztések, beruházások mellett fontos közösségformáló programokat segítő támogatások vannak. Úgy vélte, a Pajta program hozzájárul a kistelepülések fejlesztéséhez.

 


Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a régiót célzó program segíti a helyi kisközösségek kultúrához való hozzáférését, a hagyományok ápolását, valamint a fiatalok bevonását és a közösségek megerősítését. Hozzátette, a 2023-as kulturális főváros évadban új települések is csatlakozhatnak a programhoz. Reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés 365 napon keresztül kínál programokat a helyieknek és a településekre látogatóknak. 

Forrás: Pesthy Márton/Napló


Nagy Krisztián kulturális projektmenedzser arról beszélt, a pályázati felhívásban arra ösztönözték a településeket, hogy újszerű kezdeményezéseket indítsanak el. Kiemelte, olyan programterveket kaptak, amelyek a közösségi bevonásra törekednek majd, legyen szó irodalmi, zenei vagy színházi programról. 

 


A programnak tavaly részese volt Lókút és Kapolcs. Sümeginé Hegyi Ilona lókúti polgármester elmondta, családbarát programokat hívtak életre: az Elfeledett mesterségek sorozatban a régi kézműveskultúrát igyekeztek megismertetni a fiatalokkal, míg a Dédi konyhája kezdeményezésben idős helyi asszony főzött a településre jellemző ételt. Márvány Péter kapolcsi polgármester elmondta, a családi programokra helyezték a hangsúlyt, így hangszerbemutatót tartottak gyermekeknek, valamint felolvasóestet és zenés irodalmi estet is szerveztek a támogatásnak köszönhetően. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában