Koncertet tartottak

2022.03.21. 11:00

Megújult a takácsi evangélikus templom orgonája

Orgonaavató ünnepséggel egybekötött koncertet tartottak vasárnap a takácsi evangélikus templomban. Az alkalmon Polgárdi Sándor esperes, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Bálintné Sári Judit egyházmegyei felügyelő köszöntötte a jelenlévőket.

Polgár Bettina

Fotó: Penovác Károly / Napló

Megtudtuk, az evangélikus templom orgonájának felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 3 millió forinttal támogatta, az egyházközség 300 ezer forinttal járult hozzá a programhoz, a Magyarországi Evangélikus Egyház pedig 1,4 millió támogatást biztosított az orgonaszekrény megújításához.

Polgárdi Sándor rámutatott, az orgona kíséri az éneket, olyan áhítatot teremt, amely révén megélhető és átélhető, hogy milyen jó Isten házában lenni és megérkezni Isten üzenetének középpontjához.

Kovács Zoltán történeti áttekintővel kezdte köszöntőjét. Kifejtette, 1882 márciusában a gyülekezet felvette a kapcsolatot Szerencsés Károly győri orgonaépítővel, aki hajlandónak mutatkozott az orgona elkészítésére. Néhány hónap múlva már a takácsi templom karzatán állt az orgona, előtte azonban meg kellett erősíteni a gerendázatot. Nem tudni, hogy ezen barokk csengésű orgona helyett a gyülekezet viszonylag rövid idő leforgása után miért kívánt egy másikat, mindenesetre a hangszer állapota leromlott, 1898-ban elkerülhetetlenné vált a javítás. Ahogy a Gyurátz Ferenc püspök elnökletével megtartott közgyűlési jegyzőkönyvből kiderült, döntés született egy új orgona beszerzéséről. Felvették a kapcsolatot Országh Sándor orgonaépítővel, az orgona részletes leírását bemásolták a jegyzőkönyvbe. Az új Országh-orgonát a gyülekezet számára vonzóvá tette a hangszín, a romantikus hangzás, a nagyobb hangterjedelem. A hangszer 1898. július 12-én érkezett meg, felavatására ünnepélyes szertartás keretében került sor.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a Kormány 2019-es határozata alapján 2020-tól minden évben csaknem egymilliárd forintot biztosítanak a kárpát-medencei vallási hagyományok megőrzésére, életben tartására és élővé tételére. Ennek érdekében támogatják az alkotói kiteljesedést, a vallásos könnyűzenét. Újfajta zenei lehetőségek nyíltak meg, a profi zenei együttesek minőségi hangszerekhez juthatnak.

Mint mondta, a Hangszert kezdőknek és a Hangszert profiknak program mellett a Kormány támogatja a határon túli zenekarok működését, valamint a hangszerfelújítást is.

Bálintné Sári Judit úgy fogalmazott, az egyházi életben nagy jelentősége van a zenének és a zenélésnek. - A zene feladata Isten dicsérete. Mindenki tapasztalata már, hogy a zene képes érzelmeket ébreszteni a lelkünkben, áthangolhatja lelki állapotunkat – hangsúlyozta.

Az orgonaavató koncerten Vadász Attila orgonaművész, valamint Albert Emese fuvolaművész működött közre, többek között Johann Sebastian Bach és Kodály Zoltán zeneszerzők művei csendültek fel. 

Címkék#orgona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában