Anyajegyek és más sebek

2022.04.25. 10:00

Az V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválján szűrővizsgálatokat is végeztek

A rút kiskacsaként a többitől eltérő anyajegyeinkre érdemes felfigyelnünk – ajánlotta a bőrgyógyász a Lélektől-lélekig fesztiválon, ahol láthatatlan sebeik begyógyításához ugyancsak segítséget, erőt kaptak a programokon az érdeklődők.

Rimányi Zita

Molnár Zsuzsanna

Fotó: Pesthy Márton / Napló

Önmagunk megismeréséről, elfogadásáról, érzelmeink feldolgozásáról volt szó többek közt a hétvégén az V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválján. Három napon át különböző művészeti ágak segítségével, kiállításokon, előadásokon, alkotókkal folytatott beszélgetéseken kereshették kérdéseikre a választ a résztvevők. Ahhoz ugyancsak tanácsot kaptak, testi bajaikat hogyan orvosolhatják. A Veszprémi Petőfi Színház rendezvényén Molnár Zsuzsanna bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos vizsgálta meg a hozzá fordulókat. Egyik páciensének elmagyarázta, hogy a nagyon száraz bőr esetében a hámsejthatárok jól láthatók és megjegyezte, a nyári meleg és az uszodába járás fokozhatja meglévő problémáit. Nem csak krémeket, bőrbarát mosakodószereket ajánlott neki. Elmondta, hogy érdemes a megfelelő folyadékbevitelre ügyelnie, vitaminokat, azokban dús ételeket fogyasztania. Segíthet neki – ahogy sokunknak –, ha nem kádban fürdünk, hanem tusolunk és az, ha kollagént, hialuronsavat, C-vitamint juttatunk szervezetünkbe. Ez a bőrvédő kombináció a bőr épségének, fiatalosságának megőrzését támogatja.

– Olyan életszakaszban vagyok, amikor többféle módon gyakorolhatom szeretett szakmám, azaz nem csak a megszokott rendelői körülmények között, hanem különböző rendezvényeken is. Ha hívnak, szívesen megyek – hangsúlyozta az orvos és tényleg mosolyogva, élvezettel, kifogyhatatlan türelemmel hallgatta a színházi helyiségben a bőrpanaszok sorolását, megmutatta, jól érthetően mondta el, mi lehet azokra a megoldás. Láthatóan már megnyugtató szavai óriási segítséget jelentettek. Úgy gondolja, hogy a betegek egy részének sokat kell várnia a vizsgálatokra, esetleg halogatja azokat, más teendői miatt. A kulturális eseményeken tartott szűrőprogramok viszont szerinte jó alkalmat adnak arra, hogy találkozhasson velük. Igaz, ilyenkor rövidebb idő jut egy-egy páciensre, de legnagyobb gondjukra fókuszálhat, jelezheti, ha komolyabb a baj, ha további vagy gyors ellátásra van szükség. 

– Manapság a bőrgyógyászati daganatok egyre gyakoribbak. Akárcsak orvostársaim, magam is ezt tapasztalom. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni: a rosszindulatú, festékes anyajegyek, a melanómák felismerése miatt érdemes időnként elmenni szakorvoshoz. Magunk ugyancsak figyelhetünk ezekre. Ha rút kiskacsaként egy-egy kinézete jelentősen eltér a testünkön található többitől, ha kicsit viszketős, ha más színű, ha nő, ha elmosódott, nem határozott körvonalú a széle, akkor gyanút foghatunk, akkor jó, ha mielőbb megmutatjuk bőrgyógyásznak. Nem biztos persze, hogy bajt jelez, de jobb megelőzni a nagyobb problémákat – szögezte le Molnár Zsuzsanna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában