Megnyitnak a műhelyek

2022.04.26. 10:00

Párbeszéd az alkotó és a szemlélő között Magyarpolányban

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében idén április 23. és október 8. között öt helyszínen, három tematikában huszonöt program várja a művészetkedvelőket.

Tisler Anna

Fábián László mutatta be a kiadványt Fotó: Tisler Anna

Az egyedülálló, sokszínű programsorozat célja, hogy az alkotó és a befogadó találkozására, a párbeszéd elindítására lehetőséget teremtsen. Magyarpolány a kulturális és művészeti élet egyik bölcsője, ritkaság az országban, hogy egy alig több mint ezerlelkes település ilyen sokszínű programsorozatot kínáljon. Az Ajkai Grafikai Műhely művészeti vezetője, Csabai Tibor, a program képző- és iparművészeti ágának vezetője a nemrég átadott magyarpolányi látogatóközpontban szombaton tartott rendezvényen elmondta, a céljuk, hogy közel vigyék az emberekhez a művészetet

Olyan hagyományt szeretnének teremteni, amelyik sokáig gazdagítja a kultúrát kedvelők életét. Terveik között szerepel, hogy az alkotók megnyitják a műhelyeiket, az érdeklődők megtekinthetik az alkotás folyamatát. 

Ajkán az Agórán tavaly tartottak egy programot, amelyen szobrokat készítettek. Több százan látogatták meg őket. Magyarpolányban huszonhárom éve működik a művészeti iskola, ahonnan sok olyan diák került ki, aki valamely szakterületen az alkotói pályát választotta. Ők már jelentkeznek, hogy szeretnének részt venni a programban. 

Idén nyáron is folytatódnak a művésztelepek, az Ajkai Grafikai Műhely tagjait július közepén várják, augusztusban a bronzöntők, majd a fa-, valamint a fémszobrászok, keramikusok alkotnak együtt. A művésztelepekre külföldről is érkeznek. A színház is szerepet kap a programban; a projekt megvalósítására a Magyarpolányért, nemzeti örökségünkért alapítvány 10 millió forintot nyert az Európa Kulturális Fővárosa pályázatán. 
A rendezvényen mutatták be az idén fennállása 40. évfordulóját ünneplő Ajkai Grafikai Műhely kiadványát. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában