Irodalom

2022.04.10. 16:00

Szőcs Géza költőre emlékeztek Balatonfüreden

Elbűvölő, varázslatos város Balatonfüred, ahol a költőt, a költői szót megbecsülik, érzékenyek és odafigyelnek rá. Ez nagy elégtétel minden költő számára, és megerősíti abban a hitében, hogy még a mai világban is érdemes költőnek maradni, fogalmazott Szőcs Géza (1953.- 2020.) Kossuth és József Attila-díjas erdélyi magyar költő, politikus egy archív felvételen.

Kovács Erika

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A híres személyiség gondolatai a magyar költészet napja alkalmából hangzottak el a Vaszary Galéria Szőcs Géza Irodalmi Szalonjában az elmúlt hétvégén, amit április 8. és 12. között rendeznek meg a városban. Az eseményt Cserép László titkár vezetésével a  Balatonfüredi Költőverseny Quasimodo Közalapítvány szervezte meg. A költőről és balatonfüredi kötődéseiről a helyi televízió állított össze kisfilmet, abban hangzott el az említett kijelentés. A szombati emlékezésen Gergely Zsuzsanna, a költő felesége is részt vett.   

 

Rendkívül gazdag programsorozattal ünneplik meg Balatonfüreden, a magyar költészet napját, mely 1964 óra József Attila költő születésnapjához kötődik. Az esemény pénteken kezdődött meg, amikor Balogh Edina művészeti vezető, Silvio Monti olasz festőművész A három költő című kiállítását nyitotta meg a Vaszary Galériában, Zsédenyi Adrienn énekes és Moldvai Márk előadóművész zenei installációjával. Az élet szebb, mint amilyen hosszú elnevezéssel Szőcs Gézára, a híres költőre emlékeztek mások mellett barátai, tisztelői szintén a galériában, a híres személyiségről elnevezett irodalmi szalonban, szombaton. Itt, a költő méltatása mellett, személyes tárgyaiból Farkas Wellmann Endre József Attila-díjas költő kiállítást nyitott meg, ahol bemutatták egyebek mellett Szőcs Géza kedvenc mellényét, ingét, írógépét, névjegykártyáját, szivarját, könyveit, a költő jellegzetes fotójával. A híres személyiség munkásságát, emlékét Bollobás Enikő irodalomtörténész, Verebes Ernő zeneszerző, költő, a Nemzeti Színház vezető dramaturgja, Szilágyi Enikő, a kolozsvári születésű, Párizsban élő színművész idézte fel, majd Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy főszerkesztője beszélgetett Verebes Ernővel.

 

 Ebből az alkalomból a szalonban, a költő életének jeles eseményeiből kinagyított fotókat is elhelyeztek, köztük a ballagási fotóját. A költészet napi ünnep a galériában Csillagok között címmel rendhagyó irodalomórával folytatódik hétfőn. Virágh Panna, a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet színész szakos egyetemi hallgatója előadásában Szendrey Júlia verseiből, naplójából, leveleiből készült irodalmi összeállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Este Kéri Kitty színművész irodalmi összeállítással emlékezik a száz éve született Nemes Nagy Ágnes költőre. A Lipták Gábor Városi Könyvtárba Gaál Antal helyi költő könyvbemutatójával tisztelegnek az ünnep előtt kedden.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában