Elismerés

2022.05.09. 07:00

A Veszprém Megyei Levéltár lett Az Év Kutatóhelye

Először tartottak levéltári napokat a Gizella napok kapcsán a Veszprém Megyei Levéltárban. Az eseményen adták át Az Év Kutatóhelye díjat is.

Juhász-Léhi István

Az év kutatóhelye díjat Ari Ilon adta át Boross István igazgatónak Fotó: Penovác Károly/Napló

Porga Gyula polgármester elmondta, a levéltárban zajló szakmai munka magas színvonalához nem férhet kétség, erre jó példák a szakma által odaítélt díjak, ugyanakkor fontos visszajelzés a közönség elismerése, a közönség díj is. Hangsúlyozta: a levéltár nem egy városszéli, falak mögé zárt intézmény, hanem az intézmény a város életének az ütőerén tartja a kezét. Megköszönte az "élő levéltári tevékenységet", és hozzátette, hogy egy város közössége akkor tud erős lenni, ha különböző nagy egységek képesek az együtt gondolkodásra. 

Boross István igazgató kijelentette, ugyan a levéltári napokat, mint kifejezést Veszprémben nem használták korábban, ám évről évre tartottak tudományos konferenciákat és most remélik, folyamatos lesz mindez. Ezekre a napokra  jellemző, hogy egyrészt nyilvánosak, de konferenciák és szakmai találkozók ugyancsak színesítik a környék levéltárainak részvételével ezeket a napokat.

Forrás: Penovác Károly/Napló

Ari Ilona, a Magyar Családtörténetkutató Egyesület elnöke azzal kezdte, egyesületük több, mint egy évtizede működik, taglétszámok mára meghaladja az 1900 főt. A legfontosabbnak azt tarták, hogy segítik a családtörténet kutatókat. Elárulta, legnagyobb értékük az önkéntes munkával létrehozott adatbázisuk, míg a kezdeményezésiek közül kiemelkedik Az Év Kutatóhelye díj, melyet évente ítélnek oda. Beszélt arról is, hogy amikor a kezdetekor a díjat létrehozták, egészen másak voltak a kutatási szokások. Mára előtérbe kerültek az online kutatások, ám a levéltárak fontossága nem változott, felértékelődött az adatbázisok szerepe. A díjat nem csak levéltárak kaphatják, hanem egyéb intézmények, vagy akár civil szervezete is. 

Forrás: Penovác Károly/Napló

A most átadásra került díjat eredetileg 2020-ban nyerte el a Veszprém Megyei Levéltár, azonban a pandémia miatt eddig nem volt lehetőség arra, hogy átadják. A laudációból kiderült, hogy az itt dolgozók készségesen és példamutatóan végzik munkájukat, a kéréseket lelkesen, odaadóan kezelik.     

Ezen díj mellett egy másik elismerést is begyűjtött a megyei levéltár, hiszen az Összetört emlékezet. Veszprém első világháborús veszteségei levéltári források tükrében című mű Az Év Levéltári Kiadványa díjon második lett; az elismerést Karika Tímea, a levéltár munkatársa, a könyv szerkesztője vehette át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában