Látványos, lebilincselő

2022.05.24. 06:50

Elindult és vasárnapig tart a tánc nemzetközi fesztiválja

Május 23. és 29. között tartja meg a Pannon Várszínház Veszprémben a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivált. A nyitónapon a Flying Bodies & Collective Dope You are the flow című előadását tekinthették meg az érdeklődők a Hangvilla előtti téren.

Horváth Virág

A You are the flow című előadásban a közönség is bekapcsolódhatott az örömtáncba

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Fotó: PESTHY MARTON

A You are the flow a kortárs tánc, a parkour és az urban dance mozgásnyelv fúziójából született. Missziója, hogy új közösségeket vonjon be a kortárs tánc világába. Célja, hogy az előadók és a nézők egy kollektív élményben találkozzanak és adjanak teret egymásnak az expresszióra. A forma egyszerű: az előadók egy megszakítás nélküli folyamaton mennek végig, mely a teljes mozdulatlanságból a minden határon túlmenő hajszoltságig jut, amiből nagy energiák szabadulnak fel, végül örömtánccá alakul.
Meghökkentő, mozgalmas és lebilincselő volt az előadás. Szerencsére az időjárás is kedvezett a kültéri produkciónak. A fesztivál nyitó előadásai mindig valami nem megszokott, nem a sémába illeszkedő produkciók, ilyen volt a You are the flow is. A látványvilággal és a jól kibogozható mondanivalóval tökéletes fesztiválindító előadásnak lehettünk szemtanúi és résztvevői egyben. Az eleinte vonakodó közönséget a vidám, színes ruhákba öltözött, energikus csapat hamar a tér közepére csalta és bevonta az örömtáncba. Az előadáson Fügedi Balázs, Rónai Attila, Pataki Zoltán, Tillinger Alex szereplését láthattuk. 
Idén négy helyszínen is láthatnak az érdeklődők előadásokat, a táncművészettől a fényfestésen át a gyerekprogramokig. A zsűri tagjai között megtalálható Pongor Ildikó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, kiváló és érdemes művész, az Operaház örökös tagja, a Halhatatlanok társulatának tagja, Fuchs Lívia egyetemi docens, tánctörténész, tánckritikus, Kerekes Blanka fuvolaművész, a Zürichi Zeneművészeti Egyetem docense, Európa nagyszínpadainak meghívott szólistája, zürichi és nemzetközi zenei versenyek zsűrielnöke, M. Tóth Géza Oscar-díjra jelölt, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, valamint Hegyeshalmi László festőművész, grafikus. 


Ma érdemes lesz a gyerekeket is színházba vinni, ugyanis 10 órakor a Hangvillában kezdődik a Góbi Rita Társulat és a BábSzínTér közös produkciója, a Hacukaland című táncos „öltözőshow”, amely kifejezetten a legkisebbeknek szól. 20 órától a Petőfi Színházban Marie Chouinard kanadai koreográfus munkája, a Radical Vitality lesz látható.
– Évekig főként nagy formációkkal dolgoztam. Most vissza akarok térni a kisebbekhez. Szeretem, ha mindent tömören lehet kimondani, elegendő szabad térrel, mint a japán haiku három sorában. Örömteli kaland volt ez a táncosokkal, mintha ismert és ismeretlen területeket fedeztünk volna fel – fogalmazta meg gondolatait Marie Chouinard.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában