A kavicsfogú álteknősről rajzoltak

2022.05.04. 13:00

Gyerekek alkotásaiból nyílt kiállítás a veszprémi könyvtárban

Gyermekrajzok készültek a kavicsfogú álteknősről. Négy iskola kisdiákjai képzelték el, milyen lehetett az a tengeri hüllő, melynek első maradványaira a Jeruzsálemhegyen bukkant rá mintegy 120 éve Laczkó Dezső. Veszprém nevezetes ősállatát 300 kisdiák rajzolta le, a munkák egy részét a megyei könyvtárban mutatták be, a legjobbakat díjazták is.

Balla Enőke

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Csík Richárd festőművész irányításával rendhagyó rajzórákon készültek a kavicsfogú álteknőst ábrázoló rajzok. Négy iskola – a Báthory, Bárczi, a Dózsa és a Botev – tanulói vetették papírra Veszprém ősállatát. Az Agóra Veszprém Kulturális Központ és az Eötvös Károly Megyei Könyvtár által kiírt rajzpályázatra több mint 300 gyerekrajz készült, egy részükből a megyei könyvtárban nyílt kiállítás. 

A megnyitón Csík Richárd önkormányzati képviselő kiemelte, az 1900-as évek elején Laczkó Dezső a Jeruzsálemhegyen találta meg a leletet, ezt az állatot próbálják népszerűsíteni, új kabalafigurát, jelképet varázsolni belőle. A diákoknak a rajzórákon elmondta, egy 200-230 millió évvel ezelőtti állatról van szó, ne úgy képzeljék el, mint egy ékszerteknőst. A gyerekek geometrikus formákból – kör, hasáb, kocka, háromszög – rajzolták meg az állatot, így mindenki könnyen boldogult. Tetszőlegesen, fantáziájuk szerint kiszínezték és egyénileg környezetet is alkottak az állat mellé, vizet, tengeri növényeket. A kavicsfogúnak a Dezső becenevet adták a diákok. Mozgó kiállítás, hiszen az elkészült rajzokról nagy méretű másolatak készülnek majd, melyeket a V-Busz helyi járatain láthatnak az utazók. 

Brányi Mária alpolgármester hozzátette, a kavicsfogú álteknős, melyet a Sintér-domb környékén talált meg Laczkó Dezső, nagyobb figyelmet érdemel, mint amit eddig kapott. A népszerűsítését szolgáló rajzverseny ezért került be egy uniós pályázatba. Sikeres kezdeményezés volt, sok kisgyermek vett részt az alkotó folyamatban, ezáltal sok család számára vált ismertté a kavicsfogú.

Az állatról korábban egy kisplasztikát is készített Csík Richárd, ezeket a kis szobrokat, melyek emberi tulajdonságokat formáznak, Veszprém öt városrészében helyezik majd el. 

Iskolánként az első három helyezettet díjazták, több különdíjat is kiadott a zsűri. Az eredményhirdetésen a gyerekek a könyvtár és az Agóra ajándékát vehették át. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában