Elsősorban Petőfi

2022.05.05. 11:00

Hét év után más néven folytatják a pápai lokálpatrióták

A korábban Elsősorban pápai Városbarát Egyletként működő lokálpatrióta civil társaság márciustól Petőfi Városbarát Egyletre változtatta a nevét.

Laskovics Márió

Csoportképen az egyleti önkéntesek. Középen Kerecsényi Zoltán és Varga Árpád

Forrás: Laskovics Márió/Napló

Háromszáz éve született a késő barokk copf stílusú építészet egyik legkiválóbb magyarországi mestere, Fellner Jakab. Az évforduló kapcsán márciusban a Fő téri Szent István vértanú-templomban találkoztak az Elsősorban pápai Városbarát Egylet önkéntesei, hogy megtekintsék Zsuppán István művésztanár Fellner Jakabról készült domborművét és meghallgassák rendhagyó előadását a jeles építész életéről, valamint a templom építésének történetéről. Mint elhangzott, a pápai Nagytemplom méreteit tekintve – immár közel 230 éve – a Dunántúl legnagyobb hatású épülettömbje, még Petőfi Sándor is látta, s minden bizonnyal meg is csodálta belsőjét pápai tartózkodási ideje alatt.

A résztvevők átsétáltak az Esterházy-kastélyhoz, hogy megkoszorúzzák Petőfi szobrát az idei, helyi Petőfi-évfordulók kapcsán. Itt előbb Varga Árpád költő, majd Mező Lászlóné festőművész működött közre egy-egy szavalattal, Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő pedig bejelentette, Petőfi pápai névfelvétele és első nyomtatásban megjelent verse 180. évfordulója alkalmából, 2022. március idusától civil társaságuk neve ezentúl Petőfi Városbarát Egylet (PVE) lesz. Az „Elsősorban pápai” jelszóként és logójuk fő elemeként természetesen továbbra is megmarad. Kerecsényi Zoltán felidézte, egyleti működésük elmúlt hét éve alatt mindig is kiemelten kezelték a helyi Petőfi-emlékezet gondozását, számos programjuk, kezdeményezésük szólt Petőfiről, kortársairól, a reformkorról vagy 1848/49-ről. Elég csak az öt esztendővel ezelőtti Kossuth-emlékprojektjükre, a Barát utcai Orlai-Petőfi emléktábla-állításra, vagy a Petőfi előfutárával, Vajda Péterrel kapcsolatos legutóbbi, 2020/21-es Vajda-emlékprojektjükre gondolni.

A nagytemplomban Zsuppán István művésztanár előadásával emlékeztek Fellner Jakabra
Forrás: Laskovics Márió/Napló

– Az elmúlt hét év alatt az egylet fő profilja a petőfis, kossuthos, negyvennyolcas emlékápolás lett. Ezt kívánjuk a jövőben is erősíteni, hirdetni, hogy „Petrovicsból Pápán lett Petőfi”, hogy Petőfi 180 éve itt „született”, itt vált költővé. Továbbra is népszerűsíteni kívánjuk a tavaly meghirdetett „Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!” – mozgalmukat, hirdetünk egy „Petrovicsból Pápán lett Petőfi” című ifjúsági versenyt, s a következő egy év alatt, havi egyleti összejöveteleinken el szándékozzuk olvasni Petőfi összes műveit is. Petőfi másod-unokatestvére, az ugyancsak hajdani pápai diák, Orlai Petrich Soma születésének 200. évfordulójára szintén emlékeztetünk idén – jegyezte meg Kerecsényi Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában