Művészeti seregszemle

2022.05.30. 11:30

Kiállításokkal és díjátadással ünnepelték a gesztenyevirágzást Sümegen

A vadgesztenyevirágzás minden tavasszal meghatározza Sümeg hangulatát, már védjegye a városnak. Két év után újra zenével, tánccal, gasztronómiával, kiállításokkal ünnepelték meg a természet látványos ajándékát.

Szijártó János

A gesztenyefák árnyas lombjai alatt felhangzott a sümegi Szegedy Róza Női Kar szép tavaszköszöntő éneke, Paukovics László karnagy vezénylete mellett

Forrás: Szijártó János/Napló

Két kiállítást nyitottak Sümegen a májusi ünnepi hétvégén a Kisfaludy-emlékházban. Horváth Márton születésének 81. évfordulója alkalmából és az üveg éve kapcsán meghirdetett fotó- és üvegtárgydíszítő pályázat kiállítását, illetve a Kisfaludy Sándor születésének 250. évfordulójára meghirdetett fotópályázat képeiből álló tárlatot. 
Végh László, Sümeg polgármestere beszédében a művészetek erejének közösségformáló és Sümeg városát mindig is meghatározó jelentőségét hangsúlyozta. A folytatásban a Horváth Márton nyomában című pályázat eredményhirdetése következett. A felhívásra nagyossok színes és változatos pályamunka érkezett. Díszítő üvegművész kategóriában Illés József és Szentmiklóssyné Bolfert Erzsébet érdemelte ki az emlékház díját. Alkotásuk egy csodaszép üvegkoponya, amely a Kisfaludy-emlékház méltán híres Lavater-koponyáját juttatja eszünkbe. 
A fotósok munkái között Szántói Zoltán kapta a díjat. Volt két különdíjas is: Szász Ildikó üvegdíszítő művész kategóriában, illetve a legfiatalabb alkotó, Szigeti-Kaszala Luca általános iskolai tanuló. A Samu Zoltán Tamás által felajánlott jutalmak is megtalálták a legifjabbakat Bihari Lilla, Mona Szófia és SzigetiKaszala Luca személyében. 
A fotópályázat eredményhirdetése előtt Vincze Péter, a zsűri elnöke értékelte röviden a beküldött képeket. A fotókat négytagú zsűri (Vargáné Böröndy Erzsébet, Oszkai Réka, Mészáros Norbert, Vincze Péter) bírálta. Eszerint az első helyezett Marton Gergő lett, a második Gyarmati László, a harmadik Szántói Zoltán. 
A kiállítások június közepéig tekinthetők meg az emlékházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában