Művészetek Háza

2022.06.16. 08:00

Gazdag programmal készülnek a Múzeumok éjszakájára

Új kiállítások, tárlatvezetések és fényinstalláció mellett a fotográfia hőskorát megidéző programot is kínál a Művészetek Háza a Múzeumok éjszakáján június 25-én, szombaton.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, a járvány miatt az utóbbi két évben nem tudták megrendezni a programot, idén azonban a Művészetek Háza vezetésével és a Laczkó Dezső Múzeum közreműködésével újra megszervezik a rendezvényt. Jövőre a tervek szerint az érsekség kiállítóhelyei is csatlakoznak a rendezvényhez. Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója kiemelte, a veszprémi várban tíz helyszínen összesen 25 programmal várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján, június 25-én, szombaton 17 órától vasárnap hajnali egy óráig. Hozzátette, a programban új tárlatok kezdődnek, felidézik a fotográfia hagyományát, több tárlatvezetést is tartanak, a gyermekeket pedig a képzőművészeti alkotásokhoz kapcsolódó irodalmi foglalkozásra várják. Kiemelte, a rendezvény kezdetén nyitják meg a Vass László Gyűjtemény új állandó kiállítását, a Vass Cipőtárat.

A rendezvényhez további két új kiállítás kapcsolódik. A Négy-szög című képzőművészeti tárlat az optikai illúzió világát hozza közel a látogatókhoz. Dohnál Szonja galériavezető elmondta, a kiállításon Kóródi Zsuzsanna és Gáspár György üvegművészek, Halmi-Horváth István festőművész és az op-art leghíresebb képviselője, Victor Vasarely festőművész alkotásai lesznek láthatók. A kiállításhoz workshop is kapcsolódik, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. A Múzeumok éjszaka napján tárlatvezetést tartanak a június 19-én, vasárnap kezdődő Fogpiszkálótól a komódig című kiállításon, amely a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményéből ad válogatást, és azt mutatja meg, hogyan éltek száz éve a Veszprém megyei arisztokrata családok.

A tárlat anyagát Sipos Anna, a múzeum művészettörténésze és Herth Viktória, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese válogatták. A kiállítások és tárlatvezetések mellett egy vándorfényképész-foglalkozás is várja a látogatókat, amelyen egy 19. századi eljárás segítségével a fénykép elkészülésének folyamatát szemléltetik. A Múzeumok éjszakája napján kétszer ad műsort a kortárs táncművészetet képviselő Góbi Rita Társulat. Elhangzott az is, a június 25-én kívüli hétvégéken szombaton a Vass Gyűjtemény és a Csikász Galéria 13-21 óráig, a Dubniczay-palota 17 órától 21 óráig tart nyitva, míg vasárnaponként mindhárom kiállítóhely 10 és 20 óra között látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában