A Gutenberg-galaxis seregszemléje

2022.06.17. 07:00

Megnyílt az idei Veszprémi Könyvhét

Csütörtökön délelőtt kötetbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal kezdődött meg az idei Veszprémi Könyvhét a Kossuth utcán. A Gutenberg-galaxis izgalmas seregszemléje szombaton zárul.

Juhász-Léhi István

Csak az nem talál neki tetsző könyvet, aki nem akar

Forrás: Penovác Károly/Napló

Köszöntőt Porga Gyula, Veszprém polgármestere mondott, aki örömét fejezte ki, hogy visszatért a megszokott helyére a rendezvény. Ám, mint mondta, nem minden rendezvény élte túl a pandémia nehézségeit. Ahhoz, hogy a könyvheti esemény talpon tudjon maradni, szerinte három szereplőre volt szükség. Egyrészt a szervező Művészetek Háza munkatársaira, akik nem engedték el ezt a programot, és nehéz körülmények között is megszervezték azt. Ugyanakkor szükség volt a könyvkiadókra és könyvesboltokra, akik évről évre itt vannak a város szívében. A harmadik szereplő pedig az olvasó, a közönség, akik kilátogatnak a belvárosba és találkoznak az írókkal, szerzőkkel, és természetesen könyveket vásárolnak. 
- Mind a három láb egyforma hosszúságú, amivel stabil lábakon áll a veszprémi könyvhét - hangsúlyozta Porga Gyula.
Megnyitóbeszédében Görög Ibolya nemzetközi protokoll-szaktekintély kiemelte, a könyv az életünk része. Visszatekintett gyerekkori mesekönyvére, ami kartonlapokból volt összerakva, vászoncsíkkal megerősítve. Onnantól kezdve a könyv vonzotta. Később, gimnazistaként amatőr irodalmi színpadon is fellépett. Úgy fogalmazott, "a vers a vérébe ivódott". Középiskolásként a megyei könyvtárban minden nyáron dolgozott azért, hogy könyvközelben legyen. Aztán a '60-as évek végén itthon is berobbant a nyugati irodalom, ami teljesen megfertőzte. Szót ejtett beszédében más mellett arról is, hogy Veszprém érzése szerint egy oázis, ahol van kulturális élet. Könyveit azért írta, hogy abban segítsen: "érdemes élni, nem szabad megadni magunkat". Kijelentette, azért ünnepli a könyvhetet, mert ilyenkor találkozhat az olvasókkal is. 

Pénteken Kanyár Erika, Sarusi Mihály, Karády Anna, Korzenszky Richárd, Csaba Lilla, Lukács Ildikó, Zajácz Zoltán, Márki István, Nádasdy Borbála, Sebő József, Gál Csaba, Virág Zoltán és Móger Tímea dedikál és mutatja be kötetét, míg az Olvasólámpa keretein belül Bereményi Gézával találkozhatnak az érdeklődők.
Végül, de nem utolsósoran álljon itt a kiállítók népes sora: Belvárosi Könyvesbolt, Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Kölcsey Könyvesbolt – Kossuth Kiadói Csoport, Líra Könyvesbolt – Veszprém, Művészetek Háza Veszprém – Vár Ucca Műhely, Patmos Records, Szalay Könyvkiadó, a Szaléziánum könyvesboltja, Talentum Kft. – Gabo Kiadó, MNL Veszprém Megyei Levéltár, Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában