Az író egykori birtokán

2022.07.31. 20:00

Piknikkel emlékeztek Herczeg Ferencre a hétvégén Badacsonytördemicen

A Horthy-korszak ünnepelt írójára, Herczeg Ferencre, munkásságára és az általa szerkesztett népi, nemzeti, konzervatív Új Idők újságra emlékeztek a hétvégén Badacsonytördemicen.

Szijártó János

A Herczeg Ferenc-pikniket az író egykori birtokán, Badacsonylábdihegyen rendezték meg

Fotó: Szijártó János/Napló

A programok szombaton délelőtt vezetett túrával kezdődtek, a cél a Badacsonyon lévő egykori bazaltbánya volt, amelynek bezárásáért Herczeg Ferenc sokat tett. Ha az író és környezetvédő barátai nem harcolták volna ki a termelés leállítását, akkor a Badacsony ma az elbányászott Haláp-hegyhez hasonlítana. 
A rendezvény ünnepélyes megnyitóját már a piknik helyszínén, az író egykori badacsonylábdihegyi birtokán tartották, ahol elsőként Horváth Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, ennél méltóbb helyszínt nem is találhattak volna a programnak, s ez nagyban köszönhető a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, a Herczeg Ferenc Társaságnak és a szervező Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesületnek. 
Nagy István, az egyesület elnöke arról szólt, hogy szervezetük az 1931-ben alapított és 1948-ban rendeleti úton megszüntetett Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület utódjának tekinti magát. 2010-ben alakultak meg, az akkori polgármester, Vollmuth Péter támogatásával, s azóta aktívan részt vesznek a falu közösségi életében, úgy rendezvények szervezésében, mint a hagyományok ápolásában. 
Takaró Mihály irodalomtörténész, a Herczeg Ferenc Társaság elnöke úgy fogalmazott, hogy az író, színműíró, újságíró, az Új Idők című irodalmi hetilap főszerkesztője hetven év után mostanra végre ismét elfoglalhatta méltó helyét a magyar irodalmi életben. Nevéhez díj fűződik, ráadásul a magyar irodalomban tananyag, érettségi tétel.
A köszöntők után a Batsányi Táncegyüttes lépett a színpadra, majd Takaró Mihály és Hirtling István színművész kötetlen, beszélgetős piknikre invitálta a szép számban megjelent közönséget. A színművész nyitásként felidézte Herczeg Ferenc írását, amely arról szólt, hogy miként találta meg a ,,Balaton legszebb helyét" Badacsonylábdihegyen, a Szent Ignác-kápolnával szemben. 

A Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület lelkes tagjai pogácsáról, süteményről, illetve finom badacsonyi borokról is gondoskodtak a jó hangulatú délutánon. A szombati program az Új Idők Akusztik zenekar koncertjével zárult.
Vasárnap ünnepi szentmisére várták a híveket a Szent Ignác-kápolnában, az Ignác-napi búcsú jegyében, délután pedig Eperjes Károly színművész Az igazat mondd, ne csak a valódit! című, 20. századi Isten-kereső költők műveiből válogatott összeállítását láthatták, hallhatták az érdeklődők.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában