Csapágydarázs, kanálsárkány

2022.07.11. 14:00

Hulladékból készít elképesztő szobrokat a cseszneki fémszobrász

A hulladékokból alkotásokat készítő cseszneki fémszobrásznak, Rónaszéki Zoltánnak jelenleg a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban, az Ablakaink című tárlaton látható néhány munkája.

Rimányi Zita

Így készült hulladékfémből a darázsszobor Fotók: Szemétből Kincset

A sárkányt megformázó már korábban összeállt műhelyében, szinte csak evőeszközöket, például kanalakat használt fel hozzá, azokból viszont jó sokat, mintegy százat. Úgy jelenítette meg a fenevadat, ahogy általában ábrázolni szokták, tüzet okádva, de saját fantáziája is hozzájárult a harcias mozdulat érzékeltetéséhez. A darázson pedig, aminek fején szintén felismerhetőek evőeszközök, idén dolgozott.

Teste főleg kúpcsapágyakból áll, fúrószárat is felfedezhetünk benne. A művész sok képet megnézett erről a rovarról, felnagyítva is, mert régóta készült arra, hogy hulladékfémekből összerakja alakját. Ugyancsak támadóállást vesz fel fullánkjával.

– A lendületes mozdulatban rejlő erő dinamikáját szeretném megragadni, hogy aki ránéz ezekre a műveimre, a "mintha élnének" élményt érezhesse – mondta el Rónaszéki Zoltán, aki főleg megrendelésekre készít kidobásra szánt  fémhulladékokból alkotásokat, sokszor olyasmit, amit ajándékba szánnak, így ritkán láthatja azokat a közönség. Igaz, a nagyobbak, a több méteresek megcsodálására elszállításuk előtt műhelyében alkalmat szokott teremteni és most csoportos tárlaton láthatóak az említett szobrok. 

Az Ablakaink című kiállítás július 26-ig tekinthető meg, főleg festményeket lehet megcsodálni, többek közt a Cseszneki Alkotó Társaság (CSAT) tagjainak munkái, akik közé Rónaszéki Zoltán is tartozik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában