Koncert

2022.07.23. 12:00

Jávorkai Sándor elvarázsolta a közönséget

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával megrendezett Csigó Kult Fest 2022 programsorozata újabb állomása In memoriam Paganini címmel Jávorkai Sándor hegedűművész koncertje volt a gyulakeszi Csigó Malomban.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az emlékesten a több, mint két évtizede együtt fellépő előadók egyike, Ádám betegsége miatt nem lehetett jelen. Sándor egyedül tisztelgett a 240 éve született zeneszerző és hegedűművész zseni előtt Veisz Gábor, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője közreműködésével.  

Bartunek Katalin a Csigó malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány elnöke köszöntötte az előadókat, továbbá Bayer Ilona televíziós műsorvezetőt. Mint elmondta, a Jávorkai fivérek évek óta visszatérő fellépők a Csigó Malomban.  

Veisz Gábor beszélt arról, hogy Bach hat szóló szonátája volt az első olyan sorozat, amit egy zeneszerző hegedűre komponált. Szólt továbbá Paganiniről, az első virtuóz művész életútjáról. Mint kiderült, Paganini hatással volt a későbbi szerzőkre, Schumannra, Lisztre, Brahmsra, akik feldolgozták műveit, témáira variáció sorozatokat komponáltak.  

Jávorkai Sándor elmondta, hogy Vivaldi ugyancsak virtuóznak számított, de Paganini teljesen megváltoztatta korában a hegedülést, a hangszer vonója sokat változott, korábban ovális alakú volt és a művész állítólag brácsa vonóval játszott. Olyan bal kéz technikát alkalmazott, amit addig senki, ezért az ördög cimborájának tartották.  

Sándor vallotta, hogy Paganini 24 Capriccio című darabja már gyermekkorában tetszett, alig várta, hogy eljátszhassa. Öt éves kora óta hegedül, több, mint húsz éve együtt lép fel testvérével, akit annak idején ő inspirált a hangszeres játékra. 

A lemezbemutató koncerten részletek hangzottak el többek között Bach, Ysaye, Kreisler, Ernst, műveiből. Paganinitől a „24 Capriccio” című műből hallhattak részleteket a jelenlevők, továbbá a Variációk az angol himnuszra és a közönség kérésnek engedve a Velencei karnevál című darab hangzott el.  

Az esten a művész a kevésbé ismert szerzőtől, Ernsttől A nyár utolsó rózsája című darabot is előadta, amelyet a Csigó Malom törzsközönsége már hallott a Jávorkai fivérektől, csakúgy, mint a 24 Capriccio egyes részleteit.  

Végül Bayer Ilona és Jávorkai Sándor Japánban szerzett élményeiket osztották meg a hálás hallgatósággal.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában