Zene

2022.08.18. 12:00

Balatonfüredre figyel a világ: Nemzetközi Kürt Akadémiát rendeznek

Már hetedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Kürt Akadémiát Balatonfüreden, augusztus 14-21 között, melynek művészeti vezetője Zempléni Szabolcs, a Hamburgi Zene- és Színházművészeti Főiskola kürt professzora.

Kovács Erika

A Kürt Akadémia művészeti vezetője Zempléni Szabolcs, a Hamburgi Zene- és Színházművészeti Főiskola kürt professzora Fotó: Kürt Akadémia

A kurzuson 32 kürtös vesz részt Bulgáriából, Izraelből, Tajvanból, Csehországból, Szlovéniából, Németországból, Koreából, Norvégiából és természetesen Magyarországról. A legfiatalabb növendék 15 éves, a legidősebb 26 éves. Az oktatók elismert professzorok, zenészek: Christian-Friedrich Dallmann és Johannes Lamotke Berlinből, Saar Berger Trossingenből, Takács Miklós Drezdából, Szőke Zoltán a Zenekadémiáról, Borbíró Máté, a Pécsi Egyetemről és nem utolsósorban Zempléni Szabolcs Hamburgból, aki a kurzus megálmodója, szervezője is egyben. A diákok minden nap egyéni, illetve kamara órákon vesznek részt, emellett zongorás próbákra is lehetőségük lesz a Berlinből érkezett japán zongoraművész, Akiko Nikami vezetésével. 

Fotós: Kürt Akadémia

A református iskola Kálvin-termében megtekinthetik az érdeklődők neves hangszerkészítő mesterek kiállítását is. A kurzus nyitókoncertje a zeneiskolában volt, a záró hangversenyt pedig a Református templomban rendezik, szombaton 18 órakor. A részletekről az akadémia közösségi oldalán lehet olvasni. 

Fotós: Kürt Akadémia

A programot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az Magyar Művészeti Akadémia és az Nemzeti Kulturális Alap támogatja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában