Finomságok

2022.08.16. 10:00

Gasztrotúra totóval és bányászburgerrel Úrkúton

A finom ételek és Úrkút Önkormányzata több mint ezer látogatót vonzott a harmadik gasztrotúrára Úrkúton.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A gasztrotúra első helyszínén, a bányánál csülkös-babos káposztát szolgáltak fel Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A hagyományos rendezvények helyett a pandémia arra kényszerítette a kis közösségeket, hogy megreformálják közösségi életüket, amelyben az úrkúti önkormányzat és a helyi civil szervezetek élen járnak. Három évvel ezelőtt a közös ötletbörzének köszönhetően valósult meg először a gasztrotúra a kis bányásztelepülésen, amely azóta kinőtte magát –  fogalmazott Fülöp Zoltánné polgármester asszony az idei, immár a harmadik gasztrotúra megnyitóján. Elmondta, hogy az elővételben megvásárolható jegyek darabszáma évről évre nőtt, és idén a meghirdetett határidő előtt két nappal már le kellett zárni a jegyvásárlást. A négyszázötven pecsétgyűjtő kártya tulajdonosai a kártya felmutatásával elfogyaszthatják a négy helyszínen készített ezerhatszáz adag finomságot. A polgármester elmondta, hogy minden helyszínen újabb, Úrkút múltjához, nevezetességeihez, hagyományaihoz kapcsolódó totó kitöltésével tovább tesztelhetik a résztvevők a településről alkotott képüket, tudásukat, valamint minden helyszínen rövid, vidám zenei programmal fokozták a túrán résztvevők hangulatát.

A gasztrokalandozás a régi mangánbányánál kezdődött, ahol csülkös-babos káposztát szolgáltak fel, Marczona Péter harmonikán játszott sváb dallamai mellett. A második helyszínen a Kilencház vendégháznál bányászburgert készítettek, ahol Nemes Enikő fuvolán játszott régi és mai slágereket. Innen a túra a közösségi házhoz vezetett, ahol desszertként házi gofrit és jeges teát szolgáltak fel a megfáradt túrázóknak. Itt Burucs László és Licsauer Nándor nosztalgikus zenéire pihenhettek a résztvevők. Innen mindenki a falukúthoz igyekezett, ahol hagyományos sváb sült kolbásszal ért véget a túra. A nap lezárásaként Dr. Grog-koncerten pihenhették kis a fáradalmaikat a túra résztvevői, majd hajnalig tartó diszkó zárta a rendezvényt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában