Szponzorált tartalom

2022.08.19. 11:11

Nem is lehetne találni ünnepibb alkalmat a balatoni nyár zárására

Vinalia Rustica – Borünnep Balácán címmel várja a család minden tagját a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca kiállítóhelye augusztus 21-én, 13 órától. A balatoni nyár utolsó napjainak zárására nem is lehetne találni különb eseményt, mint a festői szépségű ókori római villagazdaság augusztusi ajándékát: a borünnepet.

A Veszprém melletti Nemesvámos közelében fekvő régészeti park az ókori bor-és aratásünnepet igyekszik feleleveníteni egy hamisítatlan antik délutánon.

 

Időutazás, harcászati bemutató, szüret

Cephalo, római legionárius fogadja barátait a nyár végi mulatságra, ahol a katonai bemutatóval összekötött komikus drámajelenetek mellett, a betakarítás finomságai is jókedvre derítik az időutazókat. Az idei szüretszezon a Nova Roma, a Colonia Rostallo és a Cohors VI. Carpathica hagyományőrző együttesek közreműködésével indul Balácapusztán. A kiképzés és borászati bemutató pedig nem csupán a bátor jelentkezőknek, de a jó gazdáknak és hites társuknak is kijár.

Fotó: MNM

„Isteni” hangulat a kertben

A mesélő freskók és élettel teli mozaikok mellett a villa kertjének növényei különleges atmoszférát teremtenek. Így nemcsak azok érzik remekül magukat a védett műemléki kiállítóhelyen, akik a hagyományőrzők színes bemutatóira érkeznek, hanem azokat is megérinti a hangulat, akiket a fűszerkert illata vagy a virágzó mályvavirágok színe varázsol el. 
A több mint kétszáz éves vadkörtefa árnyékából rálátás nyílik a villagazdaság központi részére, a 2400 nm-es lakóépületre, de a látogatók elé tárul a balatonfelvidéki táj jellegzetes panorámája is.

Fotó: MNM

Családi programok a javából

A múzeumpedagógia foglalkozások négy helyszínen ígérnek izgalmas pecsétvadászatot, ahol interaktív tárgyfelismerő, amulettkészítés és római társasjáték várja a legkisebbeket.
És amíg a gyerekek a mulatság kincseit gyűjtögetik, a felnőttek szakmai tárlatvezetésen vehetnek részt a Közösségi Régészeti Kiállítás - Baláca Évezredei I. című időszaki kiállításban.

Nemesvámosi lakcímkártyával a belépés ingyenes.

Az esemény partnere: Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosa.

 Baláca | Magyar Nemzeti Múzeum (mnm.hu)

 

 

Villa Romana


 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában