Honvédség

2022.09.22. 17:30

A légierő karmesterei rendeztek csapatünnepet Veszprémben

A Magyar Honvédség Légi Műveleti és Irányítási Központja csapatünnepet és fegyvernemi nap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott csütörtökön az Agóra Kulturális Központ színháztermében.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos/Napló

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.”  Széchenyi István gondolatait idézve kezdte ünnepi beszédét Barta Sándor ezredes, az alakulat törzsfőnöke.

– A mi vonatkozásunkban e szavak azt jelentik, hogy elődeink dicső hagyományait követve, hozzájuk méltón, tisztességgel és becsülettel végezzük el feladatainkat – fogalmazott. – A múltunkat elődeink már megírták, amiért tisztelet és köszönet illeti őket. A jövő azonban a mi kezünkben van.

Elmondta, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ kijelölt erői Magyarország NATO csatlakozásának első pillanatától kezdve a Szövetséges Erők alárendeltségében hajtják végre feladataikat, hogy ezen szabályok betartásával garantálják országunk légterének szuverenitását és biztonságát. Magyarország NATO-csatlakozása a haditechnika fejlesztését, valamint az emberierőforrás-gazdálkodás átalakítását is kiváltotta. Egy fiatal katonageneráció tanulta meg az új ismereteket és a rendszerek alkalmazását, valamint a NATO-ban elvárt, angol nyelvű légi vezetés és irányítás nyelvét. Kialakult egy olyan modern légtérellenőrzési rendszer, amely megfelel a szövetségi rendszer magas elvárásainak.

Beszélt arról is, hogy a Magyar Honvédségben évekkel ezelőtt elindult egy átfogó honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelynek célja az, hogy ütőképes, hatékony és modern Magyar Honvédség jöjjön létre az évtized végére. Szólt arról is, hogy a Magyar Honvédség parancsnoka döntésének megfelelően az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred 2020. augusztus 1-jével képességeit és állományát egyesítve új alakulatként, Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ néven, dandárszintű katonai szervezetként folytatta tevékenységét.

Elmondta, az itt dolgozó szakemberek a légierő karmestereiként illesztik össze a különböző feladatok igényeit és a légierős alakulatok képességeit, majd vezénylik le a végrehajtást akár békében, akár háborúban. Ők, akik az év 356 napján, éjjel-nappal az ország légterének ellenőrzését és védelmét végzik, őrzik országunk biztonságát, polgáraink nyugalmát. Ugyanakkor a Honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében a légierő történelmi fejlesztése vette kezdetét. 

Fotós: Nagy Lajos/Napló

– Hőseinkből erőt kell merítenünk a ma küzdelmeihez – jelentette ki Barta Sándor ezredes. – Most kimondottan szükségünk van erre az erőre és elszántságra. Az elmúlt években megtapasztalhattuk, hogy a veszélyek nem múltak el, a migráció, a járványok és a háborúk korszaka köszöntött be. Ezen katasztrófák elhárításában a magyar katonák derekasan helytálltak és helytállnak. Jelenleg a történelem jó oldalán állunk, szabad, független nemzet vagyunk és a magyar nemzeti érdekeket helyezzük mindenek elé.

Ünnepi műsort a The Easy Babies swingegyüttes adott a rendezvényen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában