Zene

2022.09.22. 12:00

Népszerűsítik az orgonajátékot Nemesvitán

Címkék#Zene#orgona

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében rendezett orgonakoncert-sorozat harmadik programjával a XVI. Ars Sacra Fesztivál rendezvényeihez csatlakozott a település.

Tóth B. Zsuzsa

A nemesvitai templomban Soós Gábor orgonaművész és a Richter Kamarakórus tagjai: Bognár Krisztina, Horváth Loretta, Koczor Kristóf és Molnár Péter adott koncertet Fotó: a szervezők 

Az eseményt hagyományteremtő és közösségépítő céllal hívták életre a szervezők. A programok összeállításánál elsődleges szempont volt, hogy a nyári csúcsidőszakon túl is vonzó, sok embert megmozgató rendezvényekkel várják a településre látogatókat. A lokális értékekre építkezve fejlesszék a térség iránti kulturális és gazdasági keresletet. A helybe érkező vendégek több napra látogassanak el a régióba, számukra tartalmas, színvonalas, főként a helyi értékeket megismertető programokat és élményeket nyújtsanak.  

 Az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó események programja a zene szeretete mellett az orgonajátékot és hangszert népszerűsíti más hangszerek hangzásával és énekhanggal kiegészítve, ezzel is megmutatva a hagyományosan a vallási élethez kapcsolódó hangszer sokszínűségét és a benne rejlő lehetőségeket. A magas szakmai színvonalú eseményen Orgona- és kórusmuzsika a katolikus liturgiában címmel Soós Gábor orgonaművész és a Richter Kamarakórus tagjai: Bognár Krisztina, Horváth Loretta, Koczor Kristóf és Molnár Péter adott koncertet. Az emlékezetes zenei élményt nyújtó műsort Ruppert István Liszt Ferenc-díjas orgonaművész együttműködésével és szakmai vezetésével állították össze, aki ismertette a koncerten elhangzott darabokat a közönség számára, így a hallgatóság aktív részesévé válhatott a zenei ismeretterjesztésnek. 

Az eseményekről Csali Nikolett nyelvi moderátor német, angol és horvát nyelven tájékoztatta a vendégeket. 

Csali János polgármester örömét és köszönetét fejezte ki a kiváló művészeknek. Mint mondta, a program célja, hogy felhívja a figyelmet az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló kultúraformáló erejére, valamint, hogy értékes ismereteket közvetítsen a hangszer történetével, működésével és jövőjével kapcsolatosan. Hangsúlyozta, hogy az aktív közösségi szerepvállalás keretében megvalósuló programokkal erősíteni tudják a kulturális szakágazatok, összességében a kultúra ismeretanyagát, módszertani eszközeit, és gyarapíthatják a kulturális tőkét. Az orgonakoncert-sorozat megvalósítása értékteremtő fejlesztéseket hoz létre. 

A folytatásban szeptember 24-én, szombaton 17 órakor Luther öröksége az evangélikus egyházzenében címmel a Richter kamarakórus és Ruppert István orgonaművész lép fel. 

Szeptember 25-én, vasárnap Zsoltárfeldolgozások és improvizáció a református istentiszteleteken címmel Tóka Ágoston orgonaművész és a Richter Kamarakórus tagjai adnak koncertet.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában